Статиите на 1001 Рецепти

Как се е разпространил чаят по света?

Чаят става традиционна напитка в Китай още през Х в. Широката му употреба започва в Япония чак през XVIII в., а в Западна Европа чаят бил внесен за първи път от португалците през 1517г. и през 1610г.- от холандците. Половин век по-късно английският крал получава като подарък два фунта чай и скоро става любима напитка на англичаните.

Чаят се консумира само от определени хора, като кафето продължава да е основният избор на жителите в тези страни, тъй като то е много по-евтино. До вълшебната напитка се докоснали и обикновените хора чак когато Китай загубил монопола върху производството му и на пазара се появил чай от Индия, Шри Ланка и Индонезия. И все пак, страни като Франция, Швеция, Норвегия, Германия и Австрия запазили любовта си към кафето.

В Русия се сдобили с чай не от Европа, а чрез Сибир, откъдето минавали търговските пътища за Китай и Средна Азия. В царския двор напитката се появила през 1638г., а в края на ХVII в. става толкова употребяванa, че в Москва отварят над 100 магазина за чай и около 300 чайни.

Широко е разпространението на чай в страните от Югоизточна и Централна Азия, както и в Източна Африка. И докато в страните на Латинска Америка кафето е предпочитаният избор, то Аржентина се превръща в „чаена” държава. Хората от Близкия изток и Северна Африка остават верни на традициите на кафето.

Камелия Герова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.