Статиите на 1001 Рецепти

Ползи от грейпфрута

Ползите от грейпфрута са огромни и несравними. Чаша прясно изстискан сок от грейпфрут, особено през зимата, спомага за приема на витамин С. Грейпфрутът заема челните места измежду останалите цитрусови плодове. Пълен е с нутриенти, витамини, калий, ликопен и е антипиретичен. Също така съдържа калций, захар и фосфор. Увеличава апетита.

Богат е на фибри и не съдържа много калории. Съдържа биофлавонид и други растителни химикали, които се борят срещу ракови заболявания, тумор и сърдечни заболявания. Грейпфрутът ускорява метаболизма, намалява нивото на инсулина и затова предизвиква чувство на пълнота и пълноценност. Подпомага организмът в борбата с различни болести като умора, треска, малария, диабет, запек, стомашно разтройство, проблеми с уринирането, киселини и много други.

Ползите от грейпфрута, който е познат като елиминатор на отровите, са много. Действа като натурален антисептик за вътрешни рани. Действа ободрително на черния дроб. Има високо съдържание на вода, което спомага за смяната на тена на кожата и ускоряването на метаболизма. Плодът на грейпфрута осигурява здравословна храна, което спомага за функционирането на червата. Също така утолява жаждата и затова намалява чувството на горене, което се проявява при треска. Аsia Pacific Journal of Clinical nutrition са на мнение, че приемът на грейпфрут намалява рискът от рак на простата.

Ползи при различни заболявания:

Загуба на апетита:

Грейпфрутът много добре засилва апетита в сравнение с други лекарства. Твърди се,че миризмата на грейпфрут намаля чувството на глад.Това е причината, поради която хората включват грейпфрута в хранителния си режим за намаляване на теглото. Високото съдържание на фибри задоволява глада и затова предотвратява преяждането.

Треска:

Плодът или сокът от грейпфрут спомага на пациента лесно да се възстанови след треска. Той намаля чувството на парене, което се появява при висока температура. Също така лекува няколко вида простуда. Сокът от грейпфрут, разреден с вода, утолява жаждата.

Умора:

Грейпфрутът е полезен при премахване на умората. Помага за премахване на умората, породена от работата. Действа освежаващо, когато се изпият равни количества сок от грейпфрут и лимон.

Инфлуенца:

Грейпфрутът е добро лекарство за инфлуенца, което помага за намаляване на киселинността от тялото. Горчивата му съставка, която е от есенцията "марингин" тонизира организма и червата.

Малария:

Сокът от плода съдържа ценен и натурален "хинин", който помага за лечението на малария. Хининът лесно се извлича от плодовете чрез варене на четвърт грейпфрут и отделяне на плода.

Стомашно разтройство:

Грейпфрутът е полезен за лечението на стомашно разтройство. Той е много лек в сравнение с други храни и затова действа веднага върху разтройството чрез олекотяване на раздразнението на стомаха. Осигурява приток на храносмилателни сокове и така подобрява храносмилателната система.

Безсъние:

Чаша сок от грейпфрут, изпита преди лягане, води до здрав и спокоен сън и така облекчава безсънието.

Диабет:

Диабетиците спокойно могат да ядат грейпфрут. Консумирането на този плод намалява сковаността на тялото. Ако пациентът е диабетик, приемът на грейпфрут спомага за борбата с болестта.

Запек:

Чаша прясно изстискан грейпфрут сутрин е най-добрият начин за контролиране на запека. Стимулира дебелото черво и други части на тялото.

Образуване на газове:

10 до 20 семенца от грейпфрут в сока, преди храна и 3 пъти на ден спомагат за про-биотичните и храносмилателните ензими.

Проблеми с уринирането:

Сокът от грейпфрут е богат на калий и витамин С и затова е най-доброто лекарство в случай на недостатъчно уриниране, причинено от чернодробни, бъбречни или сърдечни проблеми.

Грейпфрутът е природно лекарство, което помага за борбата с различни болести. Плодът лесно се намира през всеки сезон. Напълно натурален е и е по-добър от приемането на всякакви други лекарства. Укрепва организма и спомага за борбата срещу проблемите с холестерола, и намалява рискът от заболявания, свързани с него.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Dancho Karadjov

2014-01-29 10:50:24

Супер!!!

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2019 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.
Tyxo.bg counter