Статиите на 1001 Рецепти

Най-популярните италиански сирена

Италия е страна, богата както на разнообразна паста - класиката на тази национална кухня, така и на интересна гама качествени сирена. В зависимост от регионите, Италия предлага различни видове сирена, които се произвеждат и консумират по разнообразен начин.

Сирената се класифицират според тяхната консистенция и продължителността на зреенето им. Така се оформят основно три типа сирена - твърди, полутвърди и меки.

Твърдите сирена са тези, които зреят по-дълго време - повече от шест месеца. Консумират се нарязани на парчета или настъргани.

Полутвърдите сирена узряват за период не по-дълъг от три месеца.

Меките сирена е необходимо да се консумират веднага, за да не ферментират. Те узряват много бързо.

Моцарела

Тя представлява прясно сирене, което има плътна структура, но е меко и еластично. Може да се консумира прясно, поднесено като десерт или като добавка в салати или да се обработи термично, като това най-често се случва, когато моцарелата е поръсена върху паста или пица и след това е поставена в нагорещена фурна.

Пекорино

Представлява овче сирене, чийто произход идва от Тоскана. Има специфичен аромат и силен вкус. Най-твърдото пекорино може да се настърже и да замести пармезана. Често се добавя в различни ястия, но в Рим се поднася и в пикантен вариант, като този вид пекорино се сервира за десерт.

Рикота

приготвя се от суроватката на овче или краве мляко, но не представлява извара. В зависимост от твърдостта си рикотата може да бъде с по-мек или по-наситен вкус. Сухата рикота често се използва като се настърже в салата или паста.

Проволоне

Представлява сирене с плътна структура, което или няма шупли, или има съвсем малко от тях. Сладкото проволоне е подходящ начин да се завърши вечеря, но неговият по-пикантен вариант се използва само за настъргване. Проволонето има кръгла крушообразна форма или има форма на цилиндър.

Пармезан

Наричат го още "Пармиджано Реджано" и се счита за сиренето с най-дълга история. Смята се, че е на повече от 400 години и произлиза от Парма. Единствено сирената пармезан, произведени от краве мляко на животни отгледани в Парма, Реджо Емилия, Модена, Мантуа или Болоня, имат право да носят името "Пармиджано Реджано". Пармезанът най-често се концумира настърган като добавка в паста, пица и най-често в ризото. Сиренето е с твърда кора и специфичен вкус. Периодът му на зреене е 2-3 години.

Фонтина

Представлява сирене, богато на мазнини, което е с плътна консистенция. Има мек и ароматен вкус и се приготвя от сурово мляко. Често се използва за "фондю", тъй като, когато е добре узряло, се топи лесно и е приятно за добавка в ястия. В случай, че не е добре узряло, се реже.

Горгонзола

Представлява сирене със синкава плесен, което е кремообразно. Родината му е Ломбардия, а името му идва от града, в който се произвежда. Колкото е по-неузряло, толкова по-лек е вкусът му. Леко острият му вкус го прави подходяща добавка към полента, яйца, плънки и сосове.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.