Статиите на 1001 Рецепти

Кисело зеле - как да го приготвим, тънкости и съвети

Селската зимнина е нищо без присъствието на киселото зеле. Освен консумацията му в суров вид, с киселото зеле се приготвят много от традиционните зимни български ястия. Заедно с киселото зеле се приготвят ястия със свинско и птиче месо. Освен в балканската кухня, изненадващо рецепти с кисело зеле се срещат и в немската кухня. Киселото зеле е незаменимо за хора на диета, поради ниската си калоричност, освен това то е и много полезно, заради съдържанието на витамини A, B, C, K, както и богатството на микроелементи и минерали. Също така морската сол, която се използва, има много положителни действия върху организма. Саламурата, която се получава заедно с него, е много добър приятел след тежка нощ – те я естествено и много ефикасно лекарство срещу махмурлук. Но саламурата има нищожни лечебни качества в сравнение със самото зеле. Подходящо е при възпаление на стомаха и червата, има имуностимулиращи свойства, предпазва от рак.

Единственият недостатък е високата му соленост, за това хора, които имат склонност или страдащи от каменно-бъбречна болест или високо кръвно налягане, трябва да го консумират умерено.

Нека да ви предложим начин за приготвянето му:

Преди всичко ще ви е необходима голяма кофа, или още по-добре бидон. Броят зелки трябва да бъде колкото поема плътно съда, както и зелките трябва да бъдат средна големина. Също ще ви е необходим малък маркуч, с който се „преточва” зелето, за по-лесно може да си намерите бидон с канелка.

Начинът за приготвяне на кисело зеле е сравнително лесен. Първо трябва да поставите единия край на маркуча на дъното на съда. Зелките трябва да бъдат почистени от кочаните и зелените листа. Следващото нещо, което трябва да направите, е да подредите зелките плътно, да бъдат затиснати една до друга. Сега така подредено зелето трябва да бъде залято със саламура. Приготвянето на саламура е също елементарно, необходимо е да смесите около 40 грама морска сол на 1 литър вода. Направете толкова саламура, колкото е необходимо да залее напълно зелките. Съдът се поставя на топло, но не на много топло или на студено, защото ферментацията няма да протече както трябва. След 1 седмица трябва да продухвате зелето и водата чрез маркуча, докато се вкисне зелето. След около 25 дни киселото зеле ще е вече готово.

Ето сега и няколко тънкости:

  • За по-добри резултати може да цепнете зелката на Х там, където е бил кочанът.
  • Ако искате киселото зеле да придобие по-интересен цвят, може да добавите червени цвекло или червено зеле.
  • За по-добра и бърза ферментация може да добавите кочан царевица.
  • Ако ви е трудно да подредите плътно зелето и то започва да изплува над водата, може да го затиснете с решетка, камък или друго тежко нещо.
  • Също за аромат в началото може да добавите по избор ябълка, дюля, лимон, лук.

Важно е да знаете, че за да се запазят полезните му качества, киселото зеле не трябва да се мие, за да не се отмият голяма част от полезните вещества, както и когато готвите с кисело зеле, термичната обработка не трябва да бъде повече от 20-25 минути.

Автор: Владимир Милев

Коментари за статията:

Автор Мнение

Атис Бел

2014-11-24 14:09:35

Много хора не знаят какво трябва да се направи, за да не се появи бяла пелена върху зелето в бидона.Около 10 дни след заливането и претакането /ежедневно/  в бидона се поставя около 250 грама ориз завит в тензух и продължавате претакането.

Петю Иванка Петкови

2015-10-20 04:22:21

Винаги слагам корени от ХРЯН !!!

Румяна Кръстева

2015-10-31 17:59:13

da vi popitam vsqka sedmica li se pravi pretakaneto na zeleto?

Vladislav Iakimov

2015-11-30 15:17:20

Браво, Владимир

Е, видях една правилна рецепта, но най ми хареса, че зелето НЕ трябва да се мие ... естествено, че не трябва да се мие

... тук чета глупости, че освен че се миело, даже и се накисвало ... ужас !!!

И аз така го правя, но първо пълня кочаните със сол, престояват зелките около 20 часа и на следващият ден ги заливам с марината, като взимам предвид солта, която съм сложил в кочаните за да получа накрая на 1 литър вода около 35-36 грама сол, апроксимативно ...
а за царевица и хрян - винаги, само дето обиколих София за да намеря хрян

... това с ориза не го бях чувал, но изглежда интересно ...

и последно ... важно е, много е важно да ферментира навън, колкото и студено да е ... става по-бавно, но е по-вкусно и по здраво, защото има хора го държат в банята, стане им за седмица и после наливат натриеви бензоати и подобни глупости

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

Tyxo.bg counter