Статиите на 1001 Рецепти

Как се приготвя Рибник

В тази статия ще ви предложим едно традиционно ястие за празника Никулден, който се празнува на 6-ти декември в чест на Николай Мирликийски Чудотворец. Интересен е фактът, че този празник се празнува и в Западна Европа, макар и видоизменен, там се чества празника на св. Николаус. Например в Холандия и Норвегия празникът е особено важен за децата, защото те оставят обувките си пред къщата, за да може светецът да ги напълни с бонбони. Според някои от този празник произлиза коледната традиция. На 6-ти декември, когато е Никулден, свършва сезонът на есенния риболов, който рибарите и търговците на риба отбелязват с почерпка. На Никулден освен именниците, празнуват моряците, рибарите и... банкерите. Поверието гласи, че на този празник моряците и рибарите трябва да останат на сушата. Обичаят е заедно с направата на Рибника да се направи венец от бръшлян и да се пусне в морето за равносметка и в памет на тези, които не са се завърнали от морето. Хубаво е на Никулден във всяка къща да се направи Рибник, като курбан за преживяно нещастие или избегната беда, за благополучие, късмет, щастие и пари. Традиционният Рибник за Никулден се прави от пресен шаран, а многото легенди са изключително интересни – според едната от тях Свети Никола спасил с молитва моряци, които били на път за Божи Гроб. Шаранът също не е случаен избор – според друга легенда Свети Никола запушил дупка, заради която корабът можел да потъне с шаран, след това възкресил моряк, паднал от най-високата мачта на кораба.

След като прочетохте малко от предисторията и обичаите, предлагам да продължим с една рецепта за Никулденски рибник. Той най-просто казано представлява шаран в тесто. Обърнете внимание, че рецептата изисква повече време и търпение, но си заслужава, най-малко заради удоволствието от спазената традиция.

Първото, което трябва да направите, е да почистите шарана от люспите и вътрешностите, да го посолите и да го оставите за известно време в хладилника. През това време е ред да направите кората на Рибника. Запазете няколко от люспите на шарана – ще разберете защо след края на рецептата. Трябва да направите средно меко тесто от брашно, вода, сол и мая. След като го омесите добре, го оставете настрани, за да втаса леко и да почине за около 20 – 30 минути, а през това време в загрят тиган със зехтин запържете нарязан на ситно лук, счукани и наситнени орехи, нарязани на ситно кисели краставички и една-две чаени лъжички доматено пюре. Накрая добавете сол и пипер на вкус, магданоз и други подправки, които предпочитате. След това е ред да извадите шарана от хладилника и да го напълните с плънката. Следващото, което трябва да направите, е да го зашиете с памучен конец (не използвайте синтетични или други конци). Подсушете шарана добре, доколкото това е възможно. Вземете готовото вече тесто и го разделете на пет или ако желаете Рибникът да бъде по артистичен - на шест топки. Ако разделите тестото на шест топки, едната остава за украса.

Следващата стъпка е да разточите топките на питки с диаметър около 30 сантиметра и да ги намажете с размекнато или разтопено масло. Следващата стъпка е да наредите питките една върху друга и да разточите кора с дебелина около половин сантиметър. Опитайте се отново да подсушите шарана. Сега идва ред на майсторското изпълнение – трябва да увиете шарана в разточената кора. Ако сте избрали по-артистичния вариант - сега е време да се развихрите. Вземете оставената топка тесто и я разточете. След като е разточена, трябва да изрежете от нея уста, очи и люспи, които да поставите върху кората на шарана. Загрейте фурната на около 200 градуса. Поставете Рибника върху тава, намазана с масло, и го намажете с жълтъка на едно яйце. Ако започне да се зачервява бързо, може да го завиете с фолио или хартия за печене.

След като направите успешно Рибника, може да сте горди от спазената традиция и да го споделите със семейството или приятелите, особено ако някой от тях е моряк, рибар или банкер. И не забравяйте да поставите в портмонето люспа от тези, които запазихте – тя привлича пари и богатство към вас.

И на последно място, но не и по важност - обърнете внимание и на вече изпробваните от нашия екип рецепти за Никулден като Пълнен шаран на фурна, Рибник с шаран и Рибник с шаран и копър.

Автор: Владимир Милев

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

Tyxo.bg counter