Статиите на 1001 Рецепти

Как да сварим яйцата за Великден без да се напукат?

Предстои ви не само да боядисате шарени яйца за Великден, но и приключението да ги сварите без да се напука половината от тях. Време е да научите основните тънкости на варенето на яйца без пропукване в черупката.

Първо изберете яйцата внимателно. Ако искате да бъдат с ярък и свеж цвят, изберете яйца с чисто бяла черупка, които обикновено са малко по-скъпи от останалите, по-дребни и с по-крехка черупка. Купете ги няколко дни по-рано, тъй като пресните яйца се чупят по-лесно при варене.

В деня на боядисване извадете яйцата от хладилника и ги оставете, докато станат със стайна температура. Студените яйца се напукват по-често при варене, спрямо яйцата, поставени да се варят на стайна температура.

Яйцата се поставят в леко затоплена вода, а не във вряла или вряща, тъй като от рязката промяна в температурата, те ще се напукат. Варете ги на тих огън, а не на максимална степен на котлона.

Яйцата се поставят с разстояние едно от друго в съда за варене, за да могат да не се удрят едно в друго Избягвайте да варите повече от 10 яйца наведнъж. Ако ги варите на части, ще загубите повече време, но ще е за сметка на качеството на сварените яйца, които ще са без напукана черупка.

На дъното и стените на тенджерата, в която ще ги варите, разположете хавлиена кърпа - по този начин ще осигурите на яйцата мека среда, в която дори при удар няма да се счупят.

И на последно място, но не и по важност - сложете супена лъжица сол в тенджерата с водата, защото солта също ще спомогне на черупките да бъдат стабилни по време на варенето.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

Tyxo.bg counter