Статиите на 1001 Рецепти

Кайенският пипер зарежда с енергия

Това е една от най-лютите подправки в света. Носи името си в чест на “огнените” чили чушлета, които растат край река Кайен във френска Гвиана. Тази подправка е известна като “червен пипер”, но под кайенски пипер обикновено се разбира прашец в смес с други подправки - чесън, мащерка, карамфил, ароматен пипер, кимион и дори прах от сушен лук.

В момента най-големите производители на кайенски пипер са Западна Африка, Мексико, Бразилия, Колумбия, Калифорния, Гвиана, Виетнам, Индия и Китай. А неговата родина е тропическа Америка. Първите европейци, които се запознали с особеностите на кайенския пипер, били Колумб и неговата свита, отправили се да изследват Западна Индия.

Приложение в кулинарията

Кайенският пипер придава особен вкус и острота на ястията. Освен това се използва в топената сол, пращеца чили, кърито и такива екзотични подправки, като моле негро и бербере. Кайенският пипер чудесно допълва вкуса на блюдата от грах и леща, месните и рибни супи. Той се добавя към маринована риба, консерви с доматен сос и много други деликатеси. Но е особено добър в блюдата на южните кухни, такива като печено месо на шиш, сосове за месо, ястия от телешко, свинско, зеленчуци, и разбира се, в легендарния сос “Табаско”. Кайенският пипер е неизменен спътник и на италианската, мексиканската, индийската и карибската кухни.

Съветите на нашия готвач

Острият вкус на чушките чили идва от фенолния алкалоид капсаицин, който се съдържа в тях. От концентрацията на това вещество и сорта на самите чушки се определя силата на пипера. Има сортове, които според своя нежен ароматен вкус по-скоро напомнят зеленчуци, отколкото класическа подправка, но има и “смъртоносни”! Така че да се определи силата и остротата на пипера е най-добре с таблицата, която го класифицира по скала от 1 до 120. По тази скала се различават оттенъците на ароматите, тръпчивостта и цветът на пипера. Такава таблица може да ни помогне да подберем именно този вид, който е най-подходящ за приготвянето на едно или друго ястие.

Особени свойства

Кайенският пипер прекрасно изчиства организма от токсичните вещества, които задържат постъпването на кислорода и ни карат да се чувстваме уморени и раздразнителни. Освен това снабдява организма със сяра и стимулира неговите жизнени дейности. Така тази подправка ни кара да се чувстваме изпълнени с енергия и сила.

Освен това кайенският пипер се използва за събуждане на апетита и активизиране на храносмилането, засилва съпротивителните сили срещу простуда и грип. Той оказва лечебно действие при восоко кръвно налягане, диабет, махмурлук, артрит, бъбречни инфекции, астма, респираторни заболявания.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.