Статиите на 1001 Рецепти

Боровинката дар за красота и здраве

Името на това удивително растение (vitisidaea) в превод означава “лоза от планината Ида”. Според легендата там живеела богинята на плодородието Кибела. Тя носела на главата си венец, оплетен от боровинкови клонки.

За щастие боровинката расте не само в планината Ида. Има я и в нашите планини. Тя расте дори в Хималаите на 3600 м над морското равнище и там размерът й е по-голям, а полезните свойства по-широкоспектърни!

ОПИСАНИЕ

Боровинката е довирастящ и вечнозелен храст от семейство боровинкови. Достига до 30-40 см височина. Тънкото й пълзящо коренище се стеле под земята на няколко метра, а после се стрелва нагоре и дава живот на поредния нов храст. Старите храсти постепенно умират, макар че самото растение по дълголетие не отстъпва на дъбовете.

Кичестите храстчета на това растение са красиви целогодишно. През зимата, когато всичко е покрито със сняг, гланцовите тъмнозелени зимуващи листенца на боровинката надничат изпод снежния юрган. Напролет по краищата на клончетата й се появяват младите листенца с ярък тъмнозелен цвят. През юни-юли тя цъфти в бяло-розово. От края на лятото до началото на есента плодовете й придобиват наситен коралов цвят. Боровинката расте в иглолистните и смесените гори.

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Ценни са плодовете и листата на това растение. Листата съдържат дъбилни вещества, глюкозиди, много органични киселини, витамин С. Те имат дезинфекциращо, отводняващо, жлъчогонно и съсирващо действие. Прилагат се при комплексното лечение на заболявания на пикочния мехур; при подагра и жлъчокаменна болест; местно при заболявания на устната кухина.

Отварата от боровинковите листа е тонизиращо, антисептично, заздравяващо, понижаващо температурата средство. Боровинката помага при скорбут, дизентерия, авитаминоза, отлагане на соли, гастрит, тумори в стомаха. Течният екстракт от листата й успокоява нервната система. Настойките от боровинкови листа се прилагат при главоболие, хипертония, маточни и други кръвотечения, ревматизъм, диабет, туберкулоза на белите дробове, жълтеница и като антибактериално средство. Водната настойка и отварата от боровинки се прилага при ревматизъм и дизентерия. Сокът и пресните плодове действат укрепващо на целия организъм. Помагат при отравяния, препятстват развитието на процесите на гниене в стомаха. Дългото приемане на боровинки подпомага излекуването на черния дроб, жлъчния мехур, заздравява по-бързо язвите в стомаха и дванадесетопръстника. Боровинковата вода има леко слабително действие. На децата с диатеза им се дава боровинков сок. Той се използва външно при заболявания на очите и кожата. Плодовете на боровинката дори при кратковременна употреба повишават остротата на зрението.

Листата и плодовете на боровинката могат да се ползват и за козметични цели - при падане на косата, пърхот, сърбеж, при раздразнена и възпалена кожа. Сокът от плодовете под формата на маска има ценното свойство да подпомага проникването на водата в клетките на кожата и така да я предпазва от повяхване и образуване на бръчки.

Нито листата, нито плодовете на боровинката имат противопоказания.

СЪБИРАНЕ НА ЛИСТАТА

Прави се от ранна пролет, когато снегът започва да се топи и се продължава до май - когато растението започва да цъфти. Събирането се възобновява наесен, когато узреят плодовете. Листата, събрани по време на цъфтежа, почерняват и не са полезни.

СУШЕНЕ

Листата се сушат в добре проветрявано помещение, като старателно се избягват преките слънчеви лъчи. Разполагат се на слой от 3-5 см върху хартия или тъкан и често се разбъркват. Срокът на съхранение на сухата суровина е 3 години.

СЪХРАНЕНИЕ

Боровинките чудесно се съхраняват през цялата зима, тъй като съдържат бензолова киселина, която не позволява на гъбичките да се размножават. Те се ядат пресни, сушени и накиснати.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.