Статиите на 1001 Рецепти

Марципанът – старото ново европейско лакомство

Украсата от марципан е черешката на всеки десерт
Украсата от марципан е черешката на всеки десерт
В буквален превод от немски тази дума означава мартенски хляб, а иначе марципанът представлява еластична паста, получена от смесването на пудра захар и ситно смлени бадеми. От тази смес се получава истинската класическа маса с определен състав на мазнините, който позволява от нея идеално да се моделират най-различни фигурки, без да са нужни залепващи добавки. От нея може да се щамповат бонбони и дребни декоративни детайли, както и да се оформят розички за сватбените торти. Историята на марципана започва в началото на миналото хилядолетие и е тясно свързана с историята на разпространението на бадемите.

 • Според преданията марципанът бил измислен в Италия в изключително неплодородна година, когато единственият продукт, преживял не само студа, но и нашествието на непознати бръмбари, се оказали бадемите. Находчивият италиански народ веднага се научил да приготвя бадемов хляб, бадемова пица, сладък марципан и макарони с бадемов сос.
 • И макар че французите убедено твърдят, че лакомството е измислено от тях, с това категорично не са съгласни сицилийците – те настояват, че продуктът е донесен на техния остров още от сарацините, които били известни любители на изтънчените арабски сладкиши.
 • В Испания приготвяли марципан още през VIII век. Майсторите в Толедо добавяли в него кедрови ядки, в Риоха – лимонова кора, а в Андалусия – и досега го оформят на пити с пълнеж от захаросани плодове.
 • Марципан в шоколад
  Марципан в шоколад
 • Холандците приготвят марципан за деня на Св. Николай. Те слагат в него бадеми, пудра захар, яйчен белтък, няколко капки лимонов сок и ликьор, разточват тестото на пласт с дебелина 3 см, увиват го на руло и го държат в хладилника от 2 до 7 дни, а след това го нарязват.
 • В Русия това лакомство е по-известно от приказките на Андерсен, Хофман и братя Грим, където марципанът символизира детското щастие. И не само детското. Оказва се, че 20 бадемови ядки са дневната норма на много важния витамин Е, който избавя мъжете от последствията на стреса, а жените прави по-красиви.
 • Най-широко разпространение марципанът получил в Германия и Австрия, а неговото немско наименование преминало в европейската кулинарна терминология. На пръв поглед изглежда, че няма нищо по-просто от това да приготвиш марципан – бадемови ядки и определено количество пудра захар. Само че не е толкова просто.
 • Най-добрият марципан в света се произвежда в немския град Любек. Там го приготвят по старинна рецепта, чиято тайна не издават пред никого. Вездесъщи икономически шпиони твърдят, че любекските майстори на всеки 100 обичайни бадема слагат по един горчив. Ако сте опитвали горчиви бадеми, ще разберете откъде идва този невероятен ефект.
 • Историците твърдят, марципанът бил донесен в Унгария преди 550 години по желание на крал Матяш, управлявал от 1458 до 1490 г. На неговия сватбен пир били поднесени множество деликатеси – вино от слънчев Токай, блюда от най-рядък дивеч и риба от Европа, северна Африка и Азия. Но повече от всичко гостите на празника се удивили от неповторимия вкус на марципана, който бил сервиран за десерт във формата на шахматни фигурки. Оттогава това лакомство станало толкова любимо на унгарците, че те дори имат музей на марципана в град Сентендер. На територията на Европа има още два музея на марципана – в Талин и Любек.

Как да го приготвим у дома?

За целта са ви нужни 200 г пудра захар, 200 г бадеми, 1 белтък, 1 ч.л. ликьор, няколко капки лимонов сок.

Попарените и подсушени на много слаб огън при отворена врата на фурната бадеми се обелват, смилат на ситно и се смесват с пудрата захар, разбития на сняг белтък, лимоновия сок и ликьора. Цялата смес може да се пусне в месомелачката и да се оформят от нея два пласта с дебелина 3 см. Те се увиват във фолио и се оставят в хладилника от 2 до 7 дни. Преди поднасяне се нарязват на тънки парченца.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2019 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.
Tyxo.bg counter