Статиите на 1001 Рецепти

Ростбиф за Чърчил

Освен със страстта си към пурите, които никога не слизали от устата му, премиер-министърът на Великобритания се славел и с любовта си към свинското месо. Любимото блюдо на Уинстън Чърчил било ростбиф. Често се случвало така, че той лично си го приготвял за закуска, за обяд и за вечеря. Впрочем ростбиф той можел да яде през цялото време.

Настървението, с което Уинстън поглъщал сочните парченца свинско месо, възмутило веднъж най-близката приятелка на съпругата му Лейди Мария Евелина Астор. Тя не издържала, изкривила устни и произнесла: “Ако ми се беше наложило да се омъжа за вас, Уинстън, непременно щях да поръся това парче с отрова!” Чърчил не се смутил и веднага я парирал: “Ако аз бях ваш съпруг, Мери, щях да приема отровата!”

След това обаче се случило така, че Лейди Астор била на гости на семейството, точно когато Уинстън за пореден път си приготвял ростбив.

Коричката на парчето свинско била точно с такава дебелина, каквато трябвало, и покрила месото равномерно, сякаш то се пекло не в тава, а на решетка. При това вътре то си останало сочно и розово. Поливайки месото с образувалия се сок, Чърчил добавил малко розмарин. От това в трапезарията се разнесъл особен, изискан аромат. - Това не е ростбиф, Уинстън... - Лейди Астор вдъхнала жадно носещото се ухание с аристократичния си нос. - Това е вкусно, това е нещо друго. Какво добавихте в месото, приятелю? Признайте си! Ще се разпоредя в моята кухня да приготвят същото.

Чърчил, без да се разделя с вечната си пура дори и по време на обеда, сдъвкал крайчето й и след достатъчно дълга пауза, произнесъл: - Отрова, Мери, отрова...

А ето я и рецептата на любимото ястие на Чърчил:

Продукти:
  • 1 кг прясно свинско месо
  • 1 с.л. краве масло
  • щипка розмарин
  • сол на вкус

Месото се измива и подсушава.

Маслото се загрява в тава. Слага се месото и се пъха в предварително загрята до 220 градуса фурна. Готви се по 5 минути от всяка страна, за да се покрие със златиста коричка.

След това се посолява, посипва с розмарин и често се полива с отделящия се при печенето сок.

Печенето продължава още 15 минути, но на слаб огън. Готовото месо трябва да бъде отвътре сочно и розово. Поднася се със задушени зеленчуци и несладък пудинг.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.