здраве

Селен

Дневната нужда от селен е 4 мкг. Липсата на селен в организма води до главозамайване, косопад, прилошаване, увреждане на ноктите, поражения на стомашно-чревния тракт и черния дроб, анемия.

Ценност

Селенът е изключително важен минерал за човешкия организъм. Той предотвартява оксидативния стрес, подпомага функцията на щитовидната жлеза, и преотварява появата на ракови заболявания. Играе важна роля и при предотвратяването на акне, астма, безплодие при мъжете, множествена склероза, кисти на яйчниците и други.

Храни, богати на селен

Ядките са богати на селен
Ядките са богати на селен

Бразилският орех е извън всички класации - само две ядки покриват дневната ви нужда от този скъпоценен минерал. В повечето ядки също се съдържа селен, например 100 грама слънчогледови семки могат да ви снабдят с дневната необходима доза селен. От месните продукти най-добри източници са птичите дреболии - пуешки, патешки и пилешки, като също 100 грама са напълно достатъчни. Зърнените храни също са източник, най-вече грис, пшеничен зародиш и трици, пълнозърнести спагети. Плодовете и зеленчуците са бедни на селен, както и варивата.

Продукти богати на Селен

* Данните се отнасят за 100 грама от продуктите

* В скоби е указано процентно отношение към необходимата дневна доза

© 2007-2019 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.
Tyxo.bg counter