Тема: ЛАЗАНЯ

Нова тема
Автор Мнение

Jombe

2013-02-23 16:06:32

Ето една наистина голяма вкусотия, която иска и малко повече време и "играчка", но наистина си заслужава.
Лично аз се придържам стриктно към оригиналните продукти, защото всяко "кривване от правия път" води до пла -
чевни резултати.Та самото приготвяне започва от пазара, разбира се, от където се купуват пресните зеленчуци и
до някой наистина добър магазин за останалите неща. А те са :
Два пакета готови кори за лазаня "Barilla" Ще останат малко, но ги пазете за следващия път.
Един среден морков.
Една главичка целина.
Една средно голяма глава лук.
Две големи глави чесън.
350 - 400 гр.кашкавал от козе мляко.
500 гр. кайма. Може свинска, телешка, смес...който както я обича. Аз предпочитам да ми смелят от шола.
В никакъв случай не купувайте готова кайма !!!
Една кутия нарязани домати "Sirio" около 400 гр.
Доматено пюре.
Една кутия бира.
Зехтин, сол, черен пипер, босилек и риган.
Това е за доматения сос, а за бешемел - а:
Брашно, масло и прясно мляко.

Хайде да започваме...Добре, но така лесно не се започва. Правим си една табихетлийска салата, казват и шопска,
но със зехтин и маслини и истински домати и краставици, после по една малка студена ароматна ракийка и...вече може.
Като начало трябва да сме сигурни, че ножовете са много остри! Вадим голямата дъска и...лука на мнооого ситно, както
и половината от едната главичка чесън. Под "ситно" разбирам "на пясък". Спокойно...има време.Все пак готвим за вечеря. Моркова и целината се
настъргват на ситното ренде.Горе - долу по две супени лъжици.Отделяме за малко зеленчуците в една купичка настрана.Осдтаналия чесън
смачкваме с пресичката в една чаша за кафе или чай и го покриваме плътно с една лъжичка доматено пюре, защото ще ни трябва чак на финала
на тази симфония.Сегааа...( А!Щях да забравя...наздраве!) В един голям чугунен! тиган слагаме зехтин, каймата, вземаме една голяма вилица
и започваме да пържим каймата и с вилицата да я правим на "трохи" (ама наистина да е много ситно) докато покафенее.Махаме я от огъня
и на нейно място се появява една дълбока, вече тефлонова тенджера, в която предстои да се случват голяма част от нещата...(пак наздраве...)
Сега слагаме зехтин, заграяваме го и слагаме да се запържат зеленчуците до златисто. Когато са готови прибавяме запържената вече кайма,намаляваме
огъня и пържим като непрекъснато бъркаме около десетина минути, след което сипваме 300 - 400 гр бира и оставяме на много тих огън докато изври
и всичко остане на мазнина. Тогава вече...(наздраве...) слагаме сол, черен пипер и смлян пипер от пеперончини (лют е) така, че всичко е на вкус.
Добавяме доматите и почти забравяме за соса.Само през десетина минути го разбъркваме и си го оставяме да къкри. Сега вече НАЗДРАВЕ !
Малко преди финала добавяме една - две лъжици доматено пюре, останалия чесън, лъжичка риган и лъжица босилек. Оставяме го пак да си покъкри още
малко и следим да не е много рядък, но и не много гъст.
Идва ред и на един хубав бешемел. Него всички знаем как се прави. Брашното в маслото, мляко и ....само да не стане на бучки...
После идва и тавата...(наздраве...) голяма и правоъгълна. На дъното сипваме сос, редим пласт кори, пак сос, бешамел, щедро настъргваме кашкавал.
И пак така...кори, сос, бешемел, кашкавал...всичко четири реда, като най - горния НЕ е от кори, а само сос и бешемел! Сипваме внимателно гореща вода
около лазанята колкото да я покрие и...в горещета вече фурна на вентилатор за около половин час или докато изври водата. На финала настъргваме
отгоре щедро с кашкавал, оставяме за още маааалко във фурната докато леко се зачерви....и...готово. Изчакваме леко да изтине и сервираме нарязана на
правоъгълни парчета. Разбира се червено вино по избор. Може и бира.

P.S.

Може доста професионалисти да не са съгласни с всичко написано по - горе т.е. продукти и начин на приготвяне, но ние сме все пак любители и
главно табихетлии, за това опитайте този вариант, като ви гарантирам, че няма да съжалявате.Наздраве !
Tyxo.bg counter