Здравни статии

 

Страница 1 2 3 ... 7 > >>
Тайната на здравословното хранене е в съчетаването на храните и техните количества

Донка Байкова е заместник председател на Българското научно дружество по хранене и диететика и преподавател в Медицинския университет в София. Тя с радост се съгласи да ни разкаже тънкостите на здравословното хранене.

Ценността на храните трябва да се запазва при готвенето

Недостигът на витамини, минерални вещества и слънчеви лъчи се отразява пагубно върху здравословното ни състояние през зимата. И ние трябва да решим как да продължим да си доставяме необходимите ценни вещества, без да трупаме излишни килограми. По тази тема разговаряме с професор Донка Байкова - заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика. Научете как да обработвате продуктите, за да запазваме полезните им свойства.

Кулинарните изкушения ни залагат дълбоки капани

Краят на годината, както и първият месец от Новата година крият много опасности за така наречените сладокусници. А всъщност не сме ли всички точно такива? Месеци наред измъчваме тялото си с най-различни диети, а когато седнем край пищната празнична трапеза, веднага забравяме за всичките положени усилия. Как да преживеем критичния период без тежки последици за организма и фигурата си? Или как да отстраним вече допуснатите грешки?

Какво да ядем, когато имаме проблеми с очите

Ако зрението ви е отслабнало, очите ви често сълзят и се боят от светлината, уморяват се бързо при четене, работа с компютър, гледане на телевизия и при това ъгълчетата на устата ви се напукват, кожато ви се лющи – най-вероятно организмът ви съобщава за недостиг на рибофлавин (витамин В2).

Контролът върху килограмите е сантиметърът в ръка

За това колко да отслабнем, трябва да се ръководим от мярката на талията. Женската талията не бива да е повече от 80 см.

Умната храна или младостта отвътре

В тази статия няма да ви говорим за това как да се избавите от излишните килограми. Предлагаме ви да се възползвате от съветите на професора от Йейлския университет Никълас Перикън как с помощта на храната да забавите процеса на стареене. А ако искате да се избавите от стреса и да изглеждате добре - отидете на "shopping" за плодове и зеленчуци. Да, точно така - всеки разкошен ярък плод или зеленчук, който ви привлече окото, е способен да върши чудеса за вашата кожа.

Да успокоим язвата и гастрита

Хранителният режим, който ви предлагаме, е предназначен за страдащи от язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника в период на обостряне, хронични гастрити, предимно при запазена или повишена секреция на стомашен сок, както и след операции на стомаха.

Пролетно прочистване на организма

В преддверието на пролетта всяка жена иска да намали теглото, да освежи цвета на лицето си, да придаде на косата си обем и блясък. Всичко това може да се постигне с помощта на подходящ хранителен режим. Да се препоръча нещо конкретно за всички не може, тъй като всеки си има своите особености. И все пак съществуват универсални правила на здравословната диета. От тях лесно можете да си съставите индивидуално меню.

Затлъстяването вече не е проблем!

Силно критична към външния си вид, нежната половинка от човечеството непрестанно недоволства и се бори с мнението на кантара. И с каква упоритост спазва диети, следвайки принципа „колкото по-неприятно, толкова по-добре”! Но и този проблем вече има решение!

Продуктите, които зареждат паметта

При много хора, щом излязат от “следзимния” период, възникват проблеми с паметта. Това се дължи на недостига на енергия. Какво трябва да се прави в този случай? Изход има - просто трябва да обърнем внимание на продуктите, които участват в нашето меню. Има и такива храни, които подобряват паметта, повдигат настоението и ни правят работоспособни.

Повече сладолед = повече здраве

Още през 1908 г. в кулинарната книга „Jell-O“ се казва: „Ползата от хубавия сладолед за здравето не може дори да се поставя под въпрос. В много случаи на заболявания на пациентите им препоръчват да ядат сладолед, а лекарите твърдят, че това ускорява оздравяването.“

Какво разкриват кулинарните ни пристрастия

Ако организмът ни не получава достатъчно количество от някои витамини и минерални вещества, той ни съобщава за това. Нужно е само да се вслушаме в него. Какви биват кулинарните пристрастия и за какво сигнализират?

Агентите на здравето

Хлябът и месото са вредни, от млякото само се трупат килограми, плодовете са захари, а значи и калории! Ние сме способни да се откажем от храната, заради осъществяването на фикс идеята да отслабнем. Но защо никога не се замисляме и за здравето си...

Нужно ли е да забравим мазнините

Няма смисъл напълно да се отказваме от мазнините. При техния недостиг организмът започва да превръща въглехидратите в мазнини.

Как да запазим здравето си по време на празниците

Основният съвет на лекарите звучи така: “Станете по това време гурмани.” - Ако се храните с мисъл, анализирайки вкуса на всяко ястие, наслаждавайки му се, е трудно да се погълне голямо количество. Това е мнението на всички гастроентеролози не само в България, но и по света.

 

Страница 1 2 3 ... 7 > >>
© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.