Статиите на 1001 Рецепти

Контролът върху килограмите е сантиметърът в ръка

Доц. д-р Светослав Ханджиев е основател и председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и свързаните с него заболявания. От две години е национален координатор на най-голямото проучване в Европа по проблемите на затлъстяването „DIOGENES“.

Какво представлява проектът „DIOGENES“?

Наименованието му идва от храна, затлъстяване, генна наследственост. Това беше голямо предизвикателство за мен. Когато ни поканиха да участваме, нашата страна все още не беше член на ЕС. За да ни одобрят, трябваше да се явим на един миниконкурс. Резултатът беше, че Европа предпочете България и мен, вместо Вроцлав и Полша, която вече беше член на ЕС. Впрочем никой нямаше да се засегне, ако аз се бях отказал от участие, тъй като се знае, че у нас условията не са подходящи. Но аз приех да работя и съм много щастлив.

С колко хора започнахте?

Със 106 лица. От тях сега са останали 76. Ще трябва да се срещам с тях още около 1 година, за да им следя теглото и да им давам продукти. Вече приключихме с изследванията на кръв, урина и с мастната биопсия. Те се замразяват при минус 80 градуса в специален хладилник и при специални условия със сух лед се транспортират в центрове за изследвания в Европа. Това са генетични – много нови и много модерни изследвания. В тях е бъдещето. Вече 3 години работим по този проект. Той ще завърши в края на юни 2009 г. Целта е да се открие храната, която ще задоволява напълно потребностите на организма, но от нея няма да трупаме излишни килограми.

А докато тя се намери, как да поддържаме нормално тегло?

Много важно е да се промени начинът на живот. Ние препоръчваме кралска закуска, обяд на богаташ и вечеря на бедняк. А правим точно обратното. Средностатистическият българин не закусва, на обяд пие кафе и провежда заседания, яде някакъв сандвич и се прибира изгладнял в къщи. И... изпразва половината от съдържанието на хладилника. Накрая сяда пред телевизора, за да гледа филми или мачове, като постоянно нещо дъвче.

Има ли някакъв лесен начин за самоконтрол?

За това колко да отслабнем, трябва да се ръководим от мярката на талията. Ако при една жена талията е повече от 80 см, има увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ако талията е повече от 88 см, рискът е значително увеличен. При мъжете тези цифри са 94 и 102 см. Ако талията е над 102 см – зоната на бирените шкембета, се увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания. Съществуват, разбира се, методики за измерване на мазнини и ние всичко това го правим. Но най-простичкият и лесно приложим метод за самоконтрол на телесното тегло е сантиметърът.

Веднъж споделихте, че от цялата Балканска кухня гювечът е най-полезното ястие. Защо?

Неговата полезност идва от факта, че месото се задушава на бавен огън заедно с около 16 зеленчуци. Ако се приготвя и в пръстен съд – още по-добре. Така той става съвсем натурален, защото се създават условия за нормалното усвояване на всичките продукти. Гювечът съдържа бамя, която е много богата на кверцетини – антиоксидантни вещества.

А какво ще кажете за червеното вино? Нали и то съдържа антиоксидантни вещества?

Известните от храненето антиоксидантни вещества са пикногенолът и ресвератролът. Те се съдържат или в семките на гроздето или в неговата обвивка. Затова червеното вино е и лекарство. А специално маврудът и мелнишкото вино е доказано, че са с поизразени антиоксидантни свойства, отколкото другите червени вина. Знаете ли легендата за Мавруд? Той бил най-смелият и най-съобразителният войн на хан Крум. Веднъж ханът го попитал: „Защо ти винаги си преди всички, Мавруде?“ Мавруд отвърнал: „Ювиги хане, ще ти кажа, ако обещаеш да не ме наказваш.” „Че как да накажа най-първия си войн?“ - зачудил се Крум. А Мавруд продължил: „Ти заповяда да се изкоренят лозята, но моята майка си запази една асма. От нея всяка есен тя приготвя червено вино. С него аз всяка сутрин си правя винена попарка с хляб.“ Дали това е истина, или не – няма как да разберем, но важното е, че истинският мавруд го няма в магазините, макар на голяма част от бутилките да пише „Мавруд“.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.