Сезонът на...

 

Страница 1 2 3 > >>
Малините

Малините имат дълга история и тяхното съществуване датира от праисторически времена. Дивите малини се вярва, че произлизат от източна Азия, те са също така и разновидност на малините, които произлизат от западното полукълбо.

Полезните и вкусни картофи

Включвайки картофите в дневното си меню, ние осигуряваме на организма си аминокиселини, въглеводороди, минерални вещества, витамини и...

Агнешкото - най-полезното месо

ТО Е НЕЗАМЕНИМ ДИЕТИЧЕН ПРОДУКТ. У НАС ВСЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕТО ХОРА ПРЕДПОЧИТАТ СВИНСКО ИЛИ ПИЛЕШКО МЕСО, НО С ВСЯКА ИЗМИНАТА ГОДИНА ИНТЕРЕСЪТ КЪМ АГНЕШКОТО НАРАСТВА. И ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО. ИЗВЕСТНО Е, ЧЕ В РАЙОНИ, КОИТО СЕ СЛАВЯТ С ДЪЛГОЛЕТНИЦИ, ОСНОВНАТА ХРАНА Е ИМЕННО ТОВА МЕСО.

Зехтинът - панацея на здравето

Древните народи вярвали в божествения произход на маслините, които служели като символ на мъдростта и мира. В библейските текстове маслиновото дърво е символ на възраждането и възкресението. Говори се, че култивирането му започнало преди 6000 години в земите на Египет и Мала Азия, а по-късно благодарение на финикийските търговци тази култура се разпространила в Европейското средиземноморие - Испания, Гърция и Италия. Сега около 99% от зехтина се произвеждат именно в тези страни.

Бобът

В боба се съдържа почти цялата азбука на витамините: каротин (предшественикът на витамин А в организма), витамин К, група В и аскорбинова киселина (витамин С), чието количество е около 20 мг на 100 г. Богат е на минерални соли и микроелементи, сред които - калций, фосфор, магнезий, желязо.

Царевицата - великата кралица на полето

Свареният мамул сладка царевица със сол, пуканките, консервираната млада царевица, царевицата на грил... Това е само началото на списъка ястия, които могат да се приготвят от този прекрасен дар на природата. А неговата история започва от началото на цивилизацията и е свързана тясно с историята на Америка. Именно там за първи път хората започнали да култивират царевицата и изобретили царевичните пръчици. Вярвате - или не - всеки американец за година изяжда средно по 250 мамула.

Патладжанът - зеленчукът на дълголетието

Лилавият красавец има забележимо хипогликимично действие при продължителна и постоянна употреба в храната. Храненето с патладжани е много полезно за профилактиката и лечението на атеросклерозата, тъй като подпомага извеждането на холестерола от организма.

Бананите

Освен обичайните за нас продълговати и леко извити банани съществуват още над 40 вида от тези плодове. Някои от тях изглеждат така, както сме свикнали да ги виждаме, само че се различават по цвят. Но могат да бъдат абсолютно прави - като пръчици, или големи и кръгли като пъпеши. Древните египтяни отглеждали всички известни сега банани, а в Тива на една стена е написана подробна инструкция по банановъдство – да знаят потомците как се отглежда този безценен плод. Повече за бананите прочетете в тази интересна статия!

Култът кьм кокоса

Aко удареният в камък кокос се разбива на две части, съдбата ще бъде благосклонна към вярващия, ако не – следва да се очакват всякакви беди.

Кайсии за здраво сърце и гъвкава памет

Ярките оранжеви плодове, които приличат на малки слънца, са родом от Китай. Именно от там те се разпространили по цял свят. Сега кадифените сладости се отглеждат на всички континенти. И това не е случайно – те са радост не само за всички сладокусници по света, но и много полезен продукт.

Зеленият фасул - идеалният продукт при диабет и диетично хранене

Семената на този чудесен дар на природата били пренесени на Стария континент от Христофор Колумб при завръщането му от Америка. Зеленият фасул е толкова древна централно- и южноамериканска култура, че нейните диворастящи предци сега са неизвестни. В родината си той е едно от основните растения в Перу и Мексико.

Спанакът - крал на зеленчуците, метла за стомаха

Популярният зеленчук възбужда дейността на задстомашната жлеза и стимулира стомашно-чревния тракт.

Киви - минимум калории, максимум полезни вещества

Наименованието „киви” му е присвоено от износителите от Нова Зеландия в чест на нелетящата птица киви, която външно напомня за този плод: тя е без криле и е покрита с кафяви пера.

Райската ябълка

Когато първите бели заселници в Северна Америка опитали райската ябълка, те не изпитали бурен възторг. Тръпчивият вкус на „храната на боговете” (точно така се превежда от латински diaspyros – това е името на този плод) им се сторил меко казано неприятен. Именно такива усещания би получил всеки, който хапне неузряла райска ябълка. По тази причина европейците доста дълго смятали райската ябълка за неядлива, докато индианците им обяснили, че този плод не се яде до първия мраз.

Нарът се яде със зрънцата

Наровите храсти цъфтят с червени, бели или розови цветове, а после те връзват плодове – познатите на всички кръгли плодове с плътна кора, с размерите на ябълка. Под кората се намират много семена, като всяко от тях е заобиколено с рубинова, сочна, кисело-сладка мекота.

 

Страница 1 2 3 > >>
© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.