История на продукта

 

Страница 1 2 > >>
Българската маслодайна роза има своето специално място в кулинарията

Ако заедно тръгнем по ароматните следи на българската маслодайна роза, ще установим, че този символ на страната ни има място дори в кулинарията.

Българско сирене с български трюфел ни кара да се гордеем

Екипът ни наскоро попадна на продукт, който е забележителен с няколко факта - произвежда се у нас, с удивително качество е и цената му е напълно достъпна, предвид високия клас съставки, които се влагат в него. Става дума за българско саламурено краве сирене с български трюфел в него - ароматно, плътно, вкусно и подходящо както за солени комбинации, така и за сладки. Насладата, която изпитахме с него, беше в комбинация с пържени филийки от козунак, поляти с кленов сироп...

Chilli Hills спасява “Българския морков”, който всъщност е чушка

Единственият български сорт люти чушки, известен по света като “Български морков”, през годините губи славата и разпространението си в родината и е застрашен от изчезване. Противно на това, неговите качества са високо ценени от почитателите на пикантните храни. Фермата за люти сосове и подправки на Chilli Hills приема това предизвикателство за своя кауза и стартира кампаниятa „#bulgariancarrot - да спасим Българския морков”.

Ганаш - другото име на насладата

Ганаш е крем, представляващ смес от шоколад и затоплена сметана. На пръв поглед – нищо особено, но това чудодейно произведение на кулинарното изкуство може да се използва като глазура, мус или пълнеж.

История на пицата и тайните за нейното приготвяне

Неаполитанският специалитет с кръгла форма, покорил целия свят и достигнал до небцето на всеки почитател на вкусната храна, става популярно ястие през XVIII век.

Най-популярните италиански сирена

Италия е страна, богата както на разнообразна паста - класиката на тази национална кухня, така и на качествени сирена. В зависимост от регионите, Италия предлага различни видове сирена, които се произвеждат и консумират по разнообразен начин.

Как се е разпространил чаят по света?

Чаят става традиционна напитка в Китай още през Х в. Широката му употреба започва в Япония чак през XVIII в., а в Западна Европа чаят бил внесен за първи път от португалците през 1517г. и през 1610г.- от холандците. Половин век по-късно английският крал получава като подарък два фунта чай и скоро става любима напитка на англичаните. Чаят се консумира само от определени хора, като кафето продължава да е основният избор на жителите.

1 метър шоколадова наслада

Шоколадът – тази така изкушаващо звучаща дума. Безспорно това е един от най-примамливите продукти за малки и големи. Хапнем ли, веднага усещаме прилив на енергия и настроението ни се повишава. Освен, че е божествено вкусен, шоколадът е и много полезен.

15 неща, които не знаете за захарта

От скучните часове по химия може би повечето от вас помнят само от какво се състои захарта. От тази статия обаче определено ще ви стане сладко! А ако подкрепяте масовото мнение, че захарта е изключително вредна, ви предлагам 15 неща, които не знаете за нея.

История на производството на сладоледа

Не знам колко от вас са се замисляли как точно се произвежда българският сладолед, но аз се разрових в старите книги на баба и намерих много интересна информация относно историята на производство.

Пътят на картофа

Декоративно цвете, лекарство против всички болести, отрова, която изтребва насекомите, средство за почистване на петна, универсален тор, хранителна суровина, от която се приготвят хляб, пюре, нишесте, алкохолни напитки, мая и т.н. Всички тези достойнства се приписват на обикновения картоф. Днес е трудно да се повярва, но някога в Европа хората дори не подозирали за неговото съществуване.

Пиперът – по-скъп от златото

Пиперът, който днес наричаме черен, расте в Източна Индия и на островите на Малайския архипелаг, който днес влиза в състава на Индонезия. Растението черен пипер е особен вид храст, чиито клонки се катерят понякога и по много високи дървета.

МОЖЕ ЛИ ПРОКИСНАЛА РИБА ДА БЪДЕ ДЕЛИКАТЕС

Принципно не, но шведите са на друго мнение. Много от нас са опитвали покритото със зелена плесен сирене рокфор, но за шведския национален специалитет сюрстрьоминг май не всеки е чувал. По своите вкусови качества той може да претендира за високи позиции в рейтинга на деликатесите, а по аромат - да се сравни единствено с китайския специалитет гнили яйца и кралския плод дуриан.

Що е то бисквит?

Думата бисквит идва от италиански - biscotto, или френски - biscuit, а може би от далечния латински- bis - двойно и coctus - варен. Сладкото тесто и сладкият хляб, приготвени от брашно, захар и яйца, като тяхното тегло или обем е малко повече от брашното – ето това е бисквитът или пандишпанът. Бисквитът има много разновидности, в които се използват или цели яйца, или само белтъци, или само жълтъци. Или се сменя брашното – пшенично, овесено, оризово, царевично, а понякога вместо брашно се използват печен картофи, смлени ръжени сухари или орехи, смлени на прах.

Опитайте „червеното” злато на Русия

Червеният хайвер за първи път украсява руската трапеза в средата на XVII век. Днес той заема почетно място в семейството на деликатесите.

 

Страница 1 2 > >>
© 2007-2023 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.