Ястие с история

 

Страница 1 2 > >>
ТАЖИН – ДА СГОТВИШ В НЕГО E ГАРАНЦИЯ ЗА ПИРШЕСТВО НА ВКУСА

Тажинът е традиционен керамичен или глинен съд за готвене, чиято родина е Мароко. Формата му е кръгла, с широка основа, ниски страни и голям конусовиден капак. Именно заради специфичната си форма, капакът връща изпарената течност от продуктите обратно в съда, което прави всяко ястие, сготвено в него, сочно, крехко и наситено с аромати.

30-те най-популярни вида паста

Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разноводности. Огромна част от видовете паста не могат да бъдат намерени в родината ни, но най-популярните сред тях, които можете да вкусите и закупите у нас, сме представили в тази апетитна статия. Разгледайте видовете паста, характерни всеки със своята форма, дължина и дебелина – те определят не само вида на пастата, но и предполагат определен вид сос.

Италиански ястия с географски имена

Забелязали ли сте, че много италиански рецепти носят своето наименование, благодарение на името на някой град или област в Италия? Едва ли има човек, който не е чувал за популярните сосове "Неаполитана" или "Болонезе". Доказателство за това е присъствието на тези специалитети в менюто на ресторантите от цял свят. Но защо ястията се кръщават по този начин? Това е така, защото италианците често озаглавяват кулинарните си шедьоври на града, в който те са измислени или приготвени за пръв път.

ЛУЧЕНА СУПА

Говори се, че великолепната лучена супа е патент на изобретателните френски кулинари. Дали това е истина, или не – няма смисъл да гадаем. Важното е, че след като веднъж била измислена, тази лесна за приготвяне гозба бързо си спечелила голяма популярност по света.

Паелята - откупът на булката

Гладът в Испания създал паелята преди много векове и затова почти всичките й рецепти са старинни. Тя била основна храна за испанските селяни и в нейното приготвяне вземало участие всичко, което ражда земята.

Киш – съвременната френска вечеря

Ястието с това странно име е извънредно популярно във Франция. Само с една забележка – то няма претенциите да принадлежи на висшата френска кулинария, а по-скоро е слабост на забързаната делова французойка, която не разполага с достатъчно свободно време. Кишът обаче не е патент на френски кулинар.

За руснаците „Оливие”, а за нас – руска салата

Славата на Оливие не давала покой на неговото самолюбие. Освен това веднъж проникнал в „светая светих”, той почти веднага получил няколко предложения за работа от московски ресторанти – да стане главен готвач... но при едно условие – да научи точната рецепта на салатата „Оливие”.

Лястовиче гнездо - най-специалната супа на света

Любителите на екзотичната гастрономия на Югоизточна Азия познават ястия като супа от перки на акула, маринован патешки език, стек от костенурка... Но дали са чували за супата „Лястовиче гнездо”?

Фоа гра - синоним на гастрономичния шик и културен мит

Фоа гра се получава само от черен дроб на патици и гъски, като гъшият фоа гра се „добива” в по-малко количество от патешкия. Произвежда се в Испания, Израел, Унгария, Полша и дори в САЩ, но традиционно основният производител на този деликатес е Франция. Вкусовата разлика между гъшия и патешкия фоа гра е условна, но се смята, че гъшият има много по-сметанов вкус, а патешкият е с по-изразен аромат.

Патица по пекински

Когато човек за първи път посещава Китай, непременно трябва да направи две неща – първо, да види Великата китайска стена и второ, да опита патица по пекински.

Сахер - Болестта на сладкар станала причина за кулинарен шедьовър

„Седемгодишната война” (1950-1957 г.) (“Виенската война на тортите”) се водила от хотел „Сахер” и сладкарницата на Демел. Основният въпрос на тази „война”, занимавал дълги години австрийския съд, бил не само въпросът кой пече „оригиналната” торта, но и въпросът за това дали кайсиевото сладко трябва да бъде отгоре, или вътре в тортата и разрешено ли е да се използва маргарин вместо масло. Войната спечелил хотел „Сахер”.

Праскова Мелба

Френският готвач Огюст Ескофие за първи път приготвил „Праскова Мелба” в ресторанта на лондонския хотел „Савой”. Тогава хотелът бил току-що открит, обзаведен по последната дума на модата и разположен в непосредствена близост до Ковън Гардън.

Родословието на лазанята

Това е едно от популярните ястия на италианската кухня, което е способно още от първото парченце да спечели любовта на всеки човек на земята. Съвременната лазаня представлява няколко слоя изсушено, а впоследствие сварено или запържено пшенично тесто, между които се слага различна плънка - от кайма до зеленчуков пълнеж или гъбено рагу. Блюдото се поръсва с настърган пармезан и се пече на фурна. И макар че сега е прието да се смята, че лазанята е истинско италианско ястие, за нейното родословие се опитват да се борят англичаните и дори скандинавците!

Гювечът - ястието, при което няма провал

Най-хубавото при него е, че вероятност да не се получи добър на вкус просто няма. И това се дължи на съда, в който се готви. Неговото име е идентично с това на ястието.

Вариации на тема рататуй или зеленчуково рагу по европейски

Рататуй (Ratatouille) е типично провинциално угощение във френската кухня. Името му се превежда като „рагу от зеленчуци”.

 

Страница 1 2 > >>
© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.