Статиите на 1001 Рецепти

30-те най-популярни вида паста

Италианският кулинарен шедьовър, наречен паста, има над 300 разноводности. Огромна част от видовете паста не могат да бъдат намерени в родината ни, но най-популярните сред тях, които можете да вкусите и закупите у нас, сме представили в тази апетитна статия. Разгледайте видовете паста, характерни всеки със своята форма, дължина и дебелина – те определят не само вида на пастата, но и предполагат определен вид сос.

Спагети

Спагетите са най-популярният вид паста и родното им място е Неапол. Сервират се с всевъзможни сосове и са популярни в цял свят.

Спагетини

Те се смятат за предшественици на спагетите, но са много по-тънки от тях и поради това често се сервират с леки сосове, подправки и люто.

Лазаня

Лазанята е един от най-старите видове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка.

Лингуини

Наричат ги още „Лингуине” и дължат името си на плоската си форма. Името им в превод означава „езичета”. В Италия се предлагат само в някои региони. На някои места ги наричат „лингуетине” и „баветине”.

Буквички

Наименованието „алфабетин” идва от формата на този вид паста, която представлява буквите от азбуката.

Кускус

На италиански името на този вид паста означава „зърна пипер”. Има я основно в два вида - дребен кускус и по-едър. Приготвя се бързо и предполага добавяне в супи или приготвяне с по-гъста плънка или сос.

Ригатони

Представляват къси, но големи тръбички, които имат набраздена повърхност. Формата и особеностите на този вод паста предразполагат за по-ароматни и силни на вкус сосове.

Фетучини

Представляват плоски ленти, които са по-широки от „талиолини”. Наричат ги още „тренете”. Произхождат от град Болоня.

Талиатели

Вид паста с форма на плоски ленти с широчина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е около 8 мм.

Фузили

Този вид паста води началото си от Южна Италия, близо до Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вариант. По-течните сосове са подходящи за този вид паста.

Канелони

Представляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълняt с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и след това да омекнат.

Ньоки

Истинските ньоки се приготвят от картофено тесто. По-често обаче се срещат, направени от стандартните продукти за паста.

Капелини

Наричат я още „Ангелска коса”. Представлява много тънко и дълго фиде, което най-често се използва за приготвянето на супи.

Панделки

Наричат се още „Фарфале” и се появяват за пръв път в Болоня. Поднасят се с леки сосове, а краищата им могат да бъдат както назъбени, така и гладки.

Равиоли

Представляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево.

Талиолини

Талиолините са вид паста, която представлява лентички, широки около 5 мм. Може да се приготви прясна, но се продава и готова, най-често суха под формата на топки.

Папарделе

Те представляват лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме”. На някои места се наричат също „папареле”.

Дзите

Наричат ги още „Дзити”. Представляват кухи тръбички с диаметър около 1 см. Техни разновидности съществуват с най-различна дължина.

Букатини

Те са вид спагети с тръбовидна форма с диаметър около 2,5 мм. Наричат ги още „форатини” и „перчатели”.

Мафалдине

Това е тънка паста, която представлява плоска лента с правоъгълна форма, чиито краища са леко накъдрени. Обикновено е широка около 10 мм. Нарича се още „талиателе нервате” и „фрезе”.

Гарганели

Това е единствената паста с тръбообразна форма, която традиционно се прави ръчно. Тестото й е обогатено с яйца. Този вид паста произлиза от областта Емилия-Романя.

Пене лише

Една от най-разпространените тръбовидни пасти е пенето. Името й идва от думата „крила”, заради диагоналния разрез на тръбичката.

Еликоидали

Това са тръбички със среден размер и набраздена повърхност. Спрямо ригатоните са по-тънки, но по-дълги.

Пенони ригати

Представляват тръбообразна паста с набраздена повърхност. С по-голям размер и по-къса е от ригатоните. Позволява по-питателни и тежки сосове.

Чифери ригати

Името им идва от думата ”лакът”, тъй като са с извита форма. Наричат се още „гомити”, което означава гумички.

Тръбички

Наричат се още „тубети”, „дитали лиши”, а когато са по-дълги – „диталони”.

Фарфалини

Представляват малки панделки. Най-често се добавят в супи.

Колелца

Формата на този вид паста е вдъхновен от колелата на старите каруци. Идва от остров Сицилия, където се нарича още „ротеле”.

Мидички

Наричат се още „конкиле” и в зависимост от размера, се наименоват по различен начин. Най-малкият размер мидички се използва за супи, а най-едрият вид, наричан още „конкилиони”, се приготвят като се сварят, а във вътрешността им се постави плънка.

Тортелини

Произлизат от северна Италия и най-често се поднасят със сос или бульон.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.