Цветя

 

Страница 1 2 > >>
Бенджаминът обожава светлината

Родината на това обичано у нас растение е Индия. При добри условия то може да израсте в саксия от 50 см до 3 м. Може да доживее до 15 години, ако се намира в светло помещение с умерен климат.

Цветята в кулинарията

Употребата на цветята в приготвянето на различни ястия започнало още преди хиляди години. Използвали ги не само за украса, но и в салатите и напитките. В наше време към вкусните цветя се появи нов интерес. Те се добавят в сладка и конфитюри, замразяват ги в кубчета лед за украса на напитките, използват се в маринатите или просто за украса. Много цветя могат да се ядат, макар и да има отровни, затова е важно да сме сигурни какво точно слагаме в чинията си от градината или от пазара. Като правило всички цветове на зеленчуци и на ароматните растения се ядат.

Слезът - дивата роза на двора

Това ярко растение може да се сравни само с делфиниума, който може да се види обикновено в южната част на дворовете.

Африкански лекар у дома

С това наименование е познато каланхоето. Наричат го още “Дървото на живота”, “стайният женшен”, “докторът”, “цветето на Гьоте”. Каланхоето (биофилумът) е тропическо растение от семейство Дебелецови. Неговата родина е остров Мадагаскар. Всички растения от това семейство имат сочни месести стъбла и листа.

Ароматният жасмин лекува

Цветовъдите – любители на стайните растения отглеждат удивителната и непридирчива лиана, притежаваща не само приятни естетически особености, но и лечебни свойства – жасмин самбак (Jasminum sambac) от семейство маслинови. Нейната родина е Арабия и Индия. Досега са известни 200 вида жасмин, които се отглеждат като декоративни растения.

Лимон у дома

Стайният лимон е дърво с кожести листа със светлозелен цвят. Цветовете му са бели и имат приятен аромат. Той може да се разположи край всеки прозорец, дори при северния. Плодоносещото дръвце може да се отгледа от семена, които се посадят веднага, след като са отделени от плода, а след 2-3 седмици те ще покълнат.

Aстилбe – дивната украса на двора

Това чудно цвете се отнася към декоративните тревисти многогодишни растения с обилен и продължителен цъфтеж. Благодарение на красивия разклонен храст астилбето е декоративно през целия сезон, дори извън периода на цъфтежа. Фините му ажурени цветчета са събрани в изящни метлообразни съцветия. Окраската на цветовете в зависимост от вида и сорта бива бяла, розова, люлякова, червена и виолетово-пурпурна в различни оттенъци.

Ирисът - великолепен като орхидеята

Нашият народ е дал името “перуника” на това уникално с красотата си цвете. Вероятно то е наречено така в чест на славянския бог Перун. Разбира се, сега е трудно да се проследи етимологията му, но това не е най-важното. Ние му се любуваме не заради името, а защото краси градините ни по неповторим начин.

Божурът - символ на знатност и благородство

Именно така се е смятало преди столетия, когато тези разкошни цветя не можел всеки да ги отглежда в двора си. Това право имал само придобилият с труда си богатство, почит и високо положение в обществото. Божурите били ценени по това време толкова много, че за тях плащали в злато. Родината на първите сортове божури е Китай – там те се отглеждат от преди хилядолетие и това цвете се смята за национален символ.

Упойващият нарцис

Културата на нарциса е една от най-древните. Това растение е било отглеждано в древния Египет, Персия, древна Гърция, Рим. В групата на най-популярните луковични култури в така наречената “голяма четворка” нарцисите са на първо място, а след тях са лалетата, минзухарите и зюмбюлите.

Алоето - панацея за всички болести

Това растение не е придирчиво, не блести с красота, но може да се срещне във всеки дом. Домашният лекар, чудо-лекар, столетник - така наричат алоето. И независимо че не е прието да го наричаме лекарство в химическия смисъл на думата, популярността на неговите медицински качества е неоспорима.

Димитровчето радва окото през всички сезони

Родината на това цвете е Черният континент. То има няколко имена - димитровче, богородичка, астра, фелиция. Легендата разказва, че астрата е израсла от прашинка, паднала от звезда. И ако през нощта тихичко се притаиш в градината до тези разноцветни красавици, може би ще чуеш как те си шепнат, разговаряйки със своите сестри звездите.

Хортензията краси двора от пролетта до късна есен

Според една версия наименованието му било дадено заради формата на семенните кутийки, които напомнят канички, а според друга - заради влаголюбивостта му.

Пеларгония или бабино мушкато

Наименованието “пеларгония” идва от гръцки език и се превежда като “щъркел”. Може би защото плодът му прилича твърде много на клюна на птицата. Нашият народ пък му е дал друго име - мушкато - вероятно заради това, че където го мушнеш, там пониква и расте.

Люлякът ми замириса

Родината на люляка е Персия. Преди 4 хилядолетия търговци го пренесли във Виена, а оттам той достигнал до всяко кътче на Европа. С течение на времето европейците го включили в езика на цветята - с бял люляк в ръка мъжът кани на среща любимата, а с лилав й поднася пламенно обяснение в любов.

 

Страница 1 2 > >>
© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.