Статиите на 1001 Рецепти

Цветята в кулинарията

Употребата на цветята в приготвянето на различни ястия започнало още преди хиляди години. Използвали ги не само за украса, но и в салатите и напитките. В наше време към вкусните цветя се появи нов интерес. Те се добавят в сладка и конфитюри, замразяват ги в кубчета лед за украса на напитките, използват се в маринатите или просто за украса.

Много цветя могат да се ядат, макар и да има отровни, затова е важно да сме сигурни какво точно слагаме в чинията си от градината или от пазара. Като правило всички цветове на зеленчуци и на ароматните растения се ядат. В Япония много се използват хризантемите. В Европа – латинките, маргаритките и теменужките най-често се добавят в салатите или се използват за украса на блюдата.

Кулинарите от Средния изток експлоатират розите в кулинарията вече стотици години. Нежните им листенца се събират от обширните полета под планините на Либия при изгрев слънце, след това се преработват на място, за да не се изгуби скъпоценният им аромат. А после ароматната розова вода се използва за екзотични сладка, които се поднасят между глътките силно кафе или просто се разрежда със студена вода и се получава освежаваща напитка.

Повечето рози са ядливи, но както и със всички други цветя, те трябва старателно да се измият, и избягвайте цветовете, напръскани с пестициди. Ако се съмнявате, по-добре не рискувайте. Не яжте белите части в основата на розовите листенца, тъй като те горчат.

ПОРЕЧЪТ (Borago officinalis)

има цветове със син цвят във формата на звездички. Употребява се в пуншове, лимонади, сорбета, студени супи, кашкавалени и изварени запеканки и торти, дипове и в коктейли на основата на джина. Може да се замразява в кубчета лед. Младите листа могат да се добавят в супи и към печено месо преди приключване на готвенето и особено в ястията от зеле и краставици.

НЕВЕНЪТ или календулата (Calendula officinalis) има дребни листенца със златисто-оранжев цвят. Употребява се в месни и рибни супи, в блюда от макаронени изделия и ориз, като допълнение към кравето масло, в салати.

ЛИЛИИТЕ (Hemerocallis fulva): техните листенца и тичинки великолепно подхождат за украса на сложни салати или торти, може да се захаросват.

МУШКАТО (Pelargonium species): с неговите цветове и тичинки могат да се поръсят десертите, да се употребяват и в разхладителни напитки и коктейли, да се замразява в кубчета лед, за аротатизиране на варени и печени ябълки и круши. С пресните листенца може да се прави настойка с прясно мляко, сметана и сироп за десертни блюда, сладоледи и кремове, или да се добавят в чая.

ЛАВАНДУЛА (Lavandula angustifolia): цветовете и листенцата й са красиви и вкусни в чаша шампанско, с шоколадов десерт, торта и сладкиш, в сорбе и сладолед. Могат да се употребяват и в основни ястия, в печено месо, рагу и във винени сосове.

МАРГАРИТКИ (Bellis): с листенцата им може да се поръсят салатите, отворените сандвичи, варените зеленчуци преди поднасяне, употребяват се като напълнители на краве масло, с блюдата от макаронени изделия и ориз.

ЛАТИНКИТЕ (Tropaeolum majus): имат леко лют вкус. Цветовете им могат да се употребяват цели за украса на салати, в несладки запеканки с извара, сирене и кашкавал и кишове с леко пиперлив вкус, в студени ордьоври.

РОЗИ (Rosa species): с миниатюрните й листенца и пъпки може да се украсяват сладолед и десерти, с едрите листенца се поръсват десерти и салати. Листенцата и пъпките могат да се замразяват в кубчета лед и да се употребяват за пуншове или сладки коктейли, особено с шампанско. Захаросаните тичинки или листенца, пъпки или цветове са подходящи за украса на торти и десерти.

ТЕМЕНУЖКИ (Viola odorata). Младите листа на теменужките са вкусни в салатите, цветовете се използват за украса на десерти и разхладителни напитки. Те могат да се замразяват в кубчета лед за пуншове и коктейли. С цветовете могат добре да се украсят всички десерти, от торти до сладолед, добра идея е и да се захаросат.

Захаросване на цветята

Преди да се пристъпи към захаросването, убедете се, че цветята не са пръскани с пестициди. Измийте ги внимателно с вода и ги подсушете върху памучни кърпи или хартиени салфетки.

За да направите захаросани цветя за украса на вашите печива, трябва леко да разбиете яйчен белтък и с тънка четчица напълно да покриете с него тичинките, листенцата или пъпките. После ги поръсете обилно с пудра захар през сито. Можете да оцветите пудрата захар в тон, който съответства на цвета на растението. Изтръскайте излишната захар и напълно изсушете (тичинките може да се сушат върху памучни кърпи или салфетки), по-големите цветове, например рози или лилии, трябва да се вържат с конец или тънък проводник около стъблото и да се ориентират с цветовете надолу. Така няма да се намачкат листенцата им.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.