Статиите на 1001 Рецепти

Люлякът ми замириса

Месец май ни радва с цветовете и аромата на красивото цвете Syringa vulgaris, което символизира младостта и събуждането на новия живот. Родината на люляка е Персия. Преди 4 хилядолетия търговци го пренесли във Виена, а оттам той достигнал до всяко кътче на Европа. С течение на времето европейците го включили в езика на цветята - с бял люляк в ръка мъжът кани на среща любимата, а с лилав й поднася пламенно обяснение в любов.

Кога цъфти?

От май до края на юли. Найрано в самия край на април и първите дни на май се появяват големи ароматни съцветия с цвят на хиацинт. 20 дни по-късно идва ред на обикновения люляк, а след още седмица-две започва да цъфти унгарският люляк, който радва окото в продължение на 20-25 дни.

Какви са цветовете му?

Това растение е непретенциозно и издръжливо както на студ, така и на суша. Има много богата гама от цветове. Тя варира от снежнобяло, кремаво-жълто, розово, светлосиньо до лилаво, пурпурно, виолетово.

Как се размножава?

Чрез фиданки, странични стъбла или филизи с корени. В ранна пролет, преди да са се разпукнали пъпките, трябва да посадите няколко едногодишни фиданки хоризонтално в браздата на дълбочина 1 см, да ги закрепите, да ги засипете с плодородна влажна почва и през цялото лято редовно да ги поливате.

В края на август захваналите се фиданки с добре развита коренова част се пресаждат на ново място на дълбочина 5 см от нивото на израстването на коренчета. Слабо вкоренените фиданки или се намаляват при пресаждането, или се оставят на същото място до следващата година. За размножаване на люляк от зелени филизи най-добре е да използвате от сортове „Бюфон”, „Сензация”, „Хортензия”, като нарежете ластуните по време на интензивния растеж, когато връхчетата им, обвити около пръста, са жилави и не се чупят.

Кога се пресажда?

Септември-октомври. Филизите трябва да са с височина не по-малко от 15 см и да са 2-3-годишни. Първият цъфтеж на люляка от млади филизи може да се очаква след 4-5 години.

Къде да го посадим?

На място, което се осветява добре, но само през първата половина от деня. Люлякът се нуждае от добър дренаж и неутрална или слабокисела почва, наторена с пепел, суперфосфат или минерални торове, съдържащи магнезий.

Може ли да го “поканим” у дома?

За домашно отглеждане е подходящ двегодишен храст. Най-добре е да се внесе наесен. Може да презимува в сандък на балкона, като се внимава корените му да не измръзнат. Рано напролет храстът трябва да се извади, корените му леко да се подкастрят и да се засади в саксия с диаметър 18 см. Подходяща почвена смес: 4 части чернозем, 2 части добре разложен оборски тор, 1 част пясък. Сместа трябва да изпълва саксията до 2 см от горния й ръб.

Така засаденият храст се полива обилно и подкастря. Резитбата се прави с цел на всяка клонка да останат по 3-4 двойки пъпки в зависимост от степента на развитие на короната.

За 10-15 дни саксията се държи на топло и слънчево място и редовно се полива. След това се изнася на балкона и се заравя в сандъка.

През лятото се полива редовно, а в горещите дни сутрин и вечер, като се внимава да не се “удави”.

Подхранва се един път седмично с разтвор от говежди тор. През периода на растежа се отделят кореновите издънки и появяващите се пъпки. Тези грижи продължават до средата на юни.

От началото на август започва подготовката на храста за преминаване към естествения зимен покой. Затова постепенно се намалява поливането.

През зимата сандъкът се огражда, за да се предпази храстът и най-вече цветните пъпки от измръзване. За ранния цъфтеж на люляка е важно да се остави надземната му част за няколко дни при температура - 5°. След това почистената саксия се внася в коридора за 4-5 дни, през които се размразява почвата и растението се полива. Следва пренасяне на саксията на топло върху радиатора. Нужно е обаче да се поддържа висока влажност на въздуха. За целта е добре да се постави близо до люляка плосък съд с вода. Когато съцветията достигнат 5-6 см, саксията трябва да се премести на перваза на прозореца.

Срокът за ранния цъфтеж на люляка е 25-30 дни в зависимост от температурата на въздуха.

След цъфтежа той се държи на хладни места с добро осветление.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2022 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.