Статиите на 1001 Рецепти

Италиански ястия с географски имена

Забелязали ли сте, че много италиански рецепти носят своето наименование, благодарение на името на някой град или област в Италия? Едва ли има човек, който не е чувал за популярните сосове "Неаполитана" или "Болонезе". Доказателство за това е присъствието на тези специалитети в менюто на ресторантите от цял свят. Но защо ястията се кръщават по този начин? Това е така, защото италианците често озаглавяват кулинарните си шедьоври на града, в който те са измислени или приготвени за пръв път. Но не само това обозначават имената им. Най-често името на рецептата показва освен произхода си и основните продукти, които задължително присъстват в нея.

"Ала Сицилиана"

Името идва от Сицилия. Ястията, които носят това име са в сицилиански стил и задължително съдържат домати, маслини и каперси. Каперсите често са с най-доброто качество, тоест сицилиански.

"Неаполитана"

Името идва от Неапол. Това е друг много известен стил в приготвянето на италиански рецепти и дори дава името на известен вид пица. характерното за ястията, носещи името "Неаполитана" е доброто съчетание на домати и ароматни треви.

"А ла Миланезе"

Името идва от Милано и често в България можете да попаднете на озаглавена рецепта с името "По милански". Това означава, че рецептата включва великолепната подправка шафран и най-често това заглавие се използва за Ризото.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.