Статиите на 1001 Рецепти

Лястовиче гнездо - най-специалната супа на света

Ах, тази вълшебна азиатска кухня! Свинско с вкус на пиле, телешко с аромат на сушени плодове, непредсказуеми зеленчуци, риба, морски дарове! Европейският любител на екзотичната гастрономия на Югоизточна Азия има какво да си избере – супа от перки на акула, маринован патешки език, стек от костенурка... Но има ястие, което може да накара всеки човек да въздъхне възхитено – супата „Лястовиче гнездо”!

Това блюдо е популярно и в Китай, и в Тайланд, и във Виетнам, и в Малайзия. Както гласи легендата, изобретението супа от лястовичи гнезда е родено от глада, което показва колко точна е поговорката „Сиромах човек – жив дявол!” В незавидно продоволствено положение през VIII век се оказала цялата китайска императорска армия, търпяща поражение от Чингис хан, и блокирана при скалист остров в Южнокитайско море, където не можело да се разчита на изискана храна. Наложило се воините да вземат назаем препитание от птиците. Въпреки очевидния „птичи” произход супата от лястовичи гнезда по същество е ястие от ... морски дарове! Нали лястовичките, и по-точно трудолюбивите бързолети, строят жилищата си от хайвер, тънички рибки сайри, морско зеле и водорасли, като закрепват „строителните” материали със собствената си бързо засъхваща слюнка.

Смята се, че лястовичите гнезда са незаменим деликатес за възстановяването на мъжката сила – впрочем китайците употребяват с тази цел дори мишки и червеи. Но истината е, че точно тази супа им харесва и по външен вид напомня кисел с ароматен и тръпчив вкус.

Ловът на гнезда не е от най-приятните забави. Ясно е, че императорската армия не е имала възможност да избира, но съвременните любители на това екзотично блюдо трябва много да обичат този деликатес (или получаваните от него пари!), за да влязат в схватка с птиците. Първо, налага се да се прониква в тъмни пещери, да се събират гнезда по опасни стръмни скали, с височина до 50 м, второ, пернатите не си дават дома без бой – те кълват и драскат. И тях можем да ги разберем – на местата, където идват ловците, на птиците им се налага да вият гнезда три пъти на сезон. Но ако някой храбрец вече ви е осигурил въжделеното гнезденце, то след това трябва и да се приготви. Първо се кисне в гореща вода 5-6 часа, като изстиналата вода се излива и се налива нова гореща вода. След това разпареното гнездо се почиства: отстраняват се калта, перата, пухът. Гнездото отново се измива няколко пъти със студена и гореща вода, а след това се сварява в пилешки бульон с джинджифил и оризова ракия.

Впрочем именно според степента на почистване се разграничават гнездата, като се подразделят на „бели”, които лястовиците подготвят за щастлив семеен живот, но не са успели да се настанят в тях, и „черни” – вече употребени. Белите лястовичи гнезда се ценят много повече от черните, макар че и едните, и другите са скъп продукт. Освен че ловците рискуват живота си, значение има квалификацията на готвача за правилното приготвяне на ястието. Ловците на лястовичи гнезда вярват, че успехът няма да ги изостави, ако се изкачат по скалата на разсъмване и спуснат от нея при залез, по време на лова аскетстват, хранейки се само с лова си, и снемат от скалата гнездата с помощта на специални инструменти.

В някои страни на Югоизточна Азия наистина са успели да превърнат непредсказуемия лов в банално ефективно производство: за бързолетите там строят специални „квартали”, създавайки им условия, максимално близки до природните – стените се правят неравни, имитирайки скалиста повърхност, и ги охлаждат с вода. А наивните лястовички са щастливи да се стараят, осигурявайки на местните жители и туристи великолепни лакомства на баснословна за това място цена – 30 щатски долара порцията.

Любопитно е, че романтичното наименование на това блюдо за мнозина е по душа, но фактическата рецепта не поражда ентусиазъм: затова са измислили алтернативни варианти – месно „Лястовиче гнездо” с моркови и лук или едноименният десерт от разбити белтъци и орехи... Които най-вероятно се приготвят много вкусно, пък и „ловът” на моркови не е чак толкова опасен.

ПТИЧЕ ГНЕЗДО

Оригинално ястие от пилешки воденички

Приготвянето може да се раздели на два етапа.

Първият етап е подготвителен. Воденичките се измиват и почистват, ако се налага – отстранява се жълтата им „покривка”.

Морковите се настъргват, лукът сe нарязва и изпържва заедно с гъбите в олио под капак 7-9 минути.

След това към задушените зеленчуци се прибавят предварително сварените в подсолена вода воденички, сол и подправки, сметана и се задушават на слаб огън 20 минути (сметаната се слага заедно с воденичките) под капак. Отделно се сваряват талятели до готовност в подсолена вода и се подправят с олио.

На втория етап съставките на ястието се смесват и на ястието се придава завършен вид. За целта от сварените талятели се оформят гнезда и се слагат върху намазнена тава.

В средата на всяко гнездо се поставят задушени зеленчуци и по една воденичка. Поръсва се с настърган кашкавал и тавата се слага в предварително загрята фурна за 10-15 минути.

Ястието е готово. Птичите гнезда се поднасят с пресни домати и чушки.

Продукти:
  • 500 г воденички
  • 200 г пресни гъби печурки
  • 2 средно големи глави лук
  • 1 средно голям морков
  • 100 мл готварска сметана
  • 4 с. л. олио
  • 400 г талятели
  • 50 г масло
  • 200 г твърд кашкавал
  • сол и подправки на вкус

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.