Статиите на 1001 Рецепти

ТАЖИН – ДА СГОТВИШ В НЕГО E ГАРАНЦИЯ ЗА ПИРШЕСТВО НА ВКУСА

Тажинът е традиционен керамичен или глинен съд за готвене, чиято родина е Мароко. Формата му е кръгла, с широка основа, ниски страни и голям конусовиден капак. Именно заради специфичната си форма, капакът връща изпарената течност от продуктите обратно в съда, което прави всяко ястие, сготвено в него, сочно, крехко и наситено с аромати.

Тънкостта при готвене в тажин е ниската температура и продължителното „къкрене“. Колкото повече време се готви ястието на слаб огън, толкова по-наситен е ароматът, по-неустоим вкусът и по-крехка текстурата.

Съществуват сведения, че номадите от Северна Африка са използвали съда като фурна, която можели да пренасят със себе си и да приготвят в нея своята храна. Затова, традиционно тажинът се използва за готвене на открит огън или дървени въглища, но днес съдът служи за приготвяне на ястия както на различни видове котлони, така и във фурна.

Готвенето в тажин трябва да започне при много ниска температура, след това постепенно да се увеличава, ако е необходимо, и когато вече ястието е готово, съдът се поставя върху дървена дъска, а не върху студена повърхност (мрамор или гранитен плот). Заради тази специфика, е най-добре да се следват препоръките на производителя.

Освен съда, с думата „тажин“ се назовават и ястията, характерни за Мароко. Тяхната кухня е известна със своите вкусни и ароматни яхнии – тажини. В тях често присъстват агнешко или пилешко месо, нахут, марокански дребен кус-кус и селекция от пъстри и ароматни подправки. Често се използват консервирани лимони, куркума, канела и джинджифил. Едно от най-страхотните неща на този тип ястия е, че са лесни за приготвяне и се изисква много малко – съдът прави всичко.

На практика тажинът като керамично изделие няма алтернатива. Можете да се опитате да го замените с популярните у нас глинени съдове с плосък капак, но резултатът ще е много далече от истината. Добрата новина е, че тези съдове се намират у нас и то само на клик разстояние. И произведени не от кого да е, а от легендарната френска марка за керамични съдове от 100% естествени материали – Emile Henry. Можете да поръчате червения тажин от снимките през Welhome BG, като цветът може да е различен в зависимост от вкуса и интериора в кухнята ви, а видът на керамиката – в зависимост от котлона, на който ще го ползвате (тези невероятни хора от Welhome BG предлагат керамични съдове и за индукционни котлони). Какъвто и тажин да изберете обаче, менюто у дома никога няма да бъде същото – Вие ще обогатите кулинарните си умения завинаги, а гостите и близките Ви ще се радват на по-пъстро, по-ароматно и по-здравословно меню.

Ето и две конкретни рецепти за този вълнуващ съд:

Марокански тажин с пиле и кус кус

Марокански тажин с пиле и нахут

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.