Статиите на 1001 Рецепти

Патица по пекински

Когато човек за първи път посещава Китай, непременно трябва да направи две неща – първо, да види Великата китайска стена и второ, да опита патица по пекински.

Корените на това блюдо ни отвеждат в епохата на император Мин. Той бил известен гурман и изкусните готвачи се опитвали да му угодят с великолепните си ястия. Какво ли не е поднасяно на императорската трапеза – меча лапа, маймунски устни, камилска гърбица... Но Негово величество бил истински сразен от ястието, приготвено от най-обикновена патица. За това блюдо били създавани легенди, заради него се започвали войни. Смятало се, че кожата на приготвената патица по пекински има уникалната способност да подмладява. И не само една китайска красавица с часове притискала към лицето си парченца от патица по пекински.

Има две рецепти за приготвянето на това невероятно ястие.

Според първата патицата се окачва над огъня и така се пече. По втората пернатата персона се пече в закрита пещ. Ние ще обърнем внимание върху втората рецепта, тъй като сега малко хора имат възможността да окачат патица над огъня у дома. Процесът на приготвянето на това ястие е дълъг и завладяващ. Патицата се пече на бавен огън, като температурата в пещта постепенно пада. В резултат от това печене кожата на птицата става румена и хрупкава. Умението да се разрязва и поднася патицата е истинско изкуство. От всяка патица готвачът със специален нож нарязва 108 парченца. Интересен е фактът, че преди от тази патица се е яла предимно кожата, но сега се консумира и месото. То е много нежно и вкусно. Към патицата се поднасят специални палачинки. В палачинката се завива парченце патешко месо. После всичко това се топи в специален соев сос.

В палачинката също така може да се сложи и стръкче праз и парченца фино нарязана краставица. Малко по-късно готвачът носи супа, приготвена от останалата част от патицата. Тази супа има млечен цвят и впечатляващ вкус. А колкото до аромата – той не може да бъде предаден с думи!

Някогашният президент на САЩ Никсън, след като посетил Пекин, изрекъл знаменитата фраза: „Всеки, който е посетил Великата китайска стена, но не е опитал патица по пекински, ще изпита огромно съжаление!” И ние сме напълно съгласни с него. А вие, ако имате път към Поднебесната империя, не правете този фатален пропуск!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.