Статиите на 1001 Рецепти

Гювечът - ястието, при което няма провал

Днес е трудно да се каже кой е изобретил това уникално блюдо и на коя национална кухня принадлежи. То се приготвя от векове в домовете на сърби, българи, турци, гърци, албанци, словенци, хървати, черногорци... И всеки народ внасял с времето подобрения в него. Затова с право днес причисляваме гювеча към Балканската кулинария.

Най-хубавото при него е, че вероятност да не се получи добър на вкус просто няма. И това се дължи на съда, в който се готви. Неговото име е идентично с това на ястието. Гювечът е керамичен, т.е. изработен от природни материали. Стените му са плътни, има капак, а понякога - не. Но с капак или без капак, всички продукти в него се приготвят на бавен огън часове наред и накрая се получава един неповторим вкус.

Най-често гювеч се приготвя от овнешко или свинско месо. Другите компоненти са: едро нарязан лук в голямо количество, червени и зелени чушки, нарязани на колелца, домати, патладжани, тиквички, зелен фасул, бамя, пащърнак, картофи или ориз и т.н. Обикновено месото, нарязано на средно големи парчета, се изпържва до златисто или се сварява предварително. Лукът и чушките се запържват до полуомекване. Всички продукти се смесват, разбъркват и заливат с гореща подсолена вода или с бульона, в който се е варило месото. След това ястието, настанено в съд гювеч, се слага във фурната, която не се загрява предварително. Включва се първо на висока степен и щом започне да къкри, огънят се намалява.

Готвенето продължава, докато продуктите добият фината мекота на мозък.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2024 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.