Статиите на 1001 Рецепти

Кулинарните изкушения ни залагат дълбоки капани

Краят на годината, както и първият месец от Новата година крият много опасности за така наречените сладокусници. А всъщност не сме ли всички точно такива? Месеци наред измъчваме тялото си с най-различни диети, а когато седнем край пищната празнична трапеза, веднага забравяме за всичките положени усилия. Как да преживеем критичния период без тежки последици за организма и фигурата си? Или как да отстраним вече допуснатите грешки? По тази тема разговаряме с доц. д-р Донка Байкова.

Доц. Байкова, твърди се, че е нормално да се напълнява през зимата. Доколко това е допустимо? За нормално се смята да качим през студения сезон не повече от 2-3 килограма. Това е допустимата норма. Ако само с толкова сме напълнели, няма да има никакъв проблем да ги свалим без особени усилия през пролетта и лятото. Но въпросът не е в това първо сами да си създадем проблемите, а после да се чудим как да ги решаваме. Да звъним отчаяно на приятелки и да ги молим да ни споделят своята най-успешна диета. Истината е, че съставянето на диетата е едновременно наука и изкуство. Не бива да се доверяваме на всеки в това отношение. Знам, че сега всички периодични издания се надпреварват да публикуват диета след диета - коя от коя по-сигурна, по-надеждна... Най-добре е, ако човек знае, че не може да сдръжа апетита си, да се посъветва със специалист.

Но сега наближават Коледа и Нова година... Как да устоим на изкушенията? Да, а след най-големия християнски празник и Нова година идва месец януари, в който именните дни са много нагъсто разположени. И през февруари имаме да честваме Трифон Зарезан, също и популярния вече у нас св. Валентин. Капаните наистина са много и са дълбоки. Човек, когато седне край една пищна трапеза, е склонен да изгуби контрола над своя интерес към храната. Но... трябва да се внимава с кулинарните изкушения. Затова не наблягайте на тлъстите меса, бабеците, луканките, питките и бюреците. Ако вие сте човекът, който се ангажира с подготовката на празниците и приготвянето на блюдата, спестете излишните калории както на себе си, така и на хората, които ще бъдат с вас. Вместо мазно свинско месо, по-добре опечете риба на фурна или на скара. Не гарнирайте с пържени картофи. Има толкова много други възможности да се избере оригинална и вкусна гарнитура. По-добре пригответе повече салати - зеленчукови и плодови, отколкото пушени и сушени месни мезета. Те са солени повече, отколкото е нужно. А както знаете нарушаването на равнището на водно-солевия баланс се отразява зле на здравето и на фигурата.

Какво ще посъветвате хората над 50 години? При тази възраст всяко излишно кило е опасно. То повече ще ни приближава към високото кръвно, диабета, а неправилното хранене може да стане причина дори за заболяване от рак. Не е нужно да се откажем от всичко, а просто да имаме мярка при консумацията. Хората над 50 години се нуждаят от съветите на диетолога дори повече от другите.

Какво да пием на празниците? Няма нищо лошо в една чаша качествено вино към вкусната лека вечеря. Но сладките газирани напитки е по-добре да ги забравим. Те не само, че не засищат жаждата ни, но и не са полезни за здравето. Добре е преди празника да се разходите, за да изразходвате достатъчно калории преди да седнете край пищната трапеза. Така ще освободите място в организма за новата храна. Освен това дръжте алкохола настрана той е енергийна бомба - едно, че от него на сутринта главата ви ще бъде размътена, но още по-лошото е, че той ще е добавил към погълнатите вече от вас калории още много други.

Как да ядем, без да предозираме определената храна и в същото време да набавим нужните ни вещества? Наблегнете повече на зеленчуците, плодовете и рибата, а по-малко на тлъстото месото. Пригответе за празника салата от боб или леща. От тези два продукта принципно е добре да хапвате 2 пъти седмично. Хранете се не по 2-3 пъти на ден, а по 4-5 пъти. Правете го в определени часове - когато организмът отделя стомашни сокове. Това става в 8, 10, 12, 16 и 19 ч. В противен случай тялото се запасява с тлъстини, които се трупат на най-неприятните места. Всичко е във вашите ръце!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2021 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.