Статиите на 1001 Рецепти

Шоколадът – диригент на складкарската симфония

Днес минавах покрай една от любимите ми сладкарнички. Мислех си как ще пропусна калорийната бомба, ще хапна зеленчуци на пара и чаша чай... Уви, минутка по-късно се оказах с две опаковани парчета шоколадова торта за вкъщи, която по-късно похапнах с приятна компания. И се зачудих – какъв ли сладкиш щях да избера, ако никой не използваше шоколад?

Какъв би бил този свят без така любимите ми браунита? Или класиката – съботните палачинки с течна наслада, може би с лешников аромат. Шоколадови бонбони, горещ шоколад...

И по повод вече отлитащия ден на влюбените – какво би била ванилията без своята половинка? Ин и Ян в сладкарската философия.

Всички го обичаме, но и много от нас (дами, за вас говоря!) се упрекват, ако хапнат блокче – две в повечко. Спрете с мислите за допълнителен час във фитнеса или ден гладуване. Какаовите блокчета крият в себе си и куп полезни за телата и умовете ни съставки.

С най-приятно влияние върху организма се слави черният шоколад. Неподсладен, той е с високо съдържание на флавоноиди – мощни антиоксиданти. Добър ефект е наблюдаван при лечение на сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

В числа, шоколадът изглежда така:

  • черен неподсладен шоколад – 66кал., от които 3,9гр. мазнини
  • готварски шоколад – 143кал., от които 14,1гр. мазнини
  • черен подсладен шоколад – 143кал., от които 9,7гр. мазнини
  • млечен шоколад – 152кал., от които 8,4гр. мазнини
  • бял шоколад – 162кал., от които 9,1гр. мазнини

Мазнините в какаовите блокчета идват от наситеността им в при първичния продукт – какаово масло, извлечено от какаови зърна. Макар и с 0% съдържание на протеин, маслото съдържа 10% витамин К и около 3% витамин Е от необходимата дневна доза за възрастен.

Александра-Емили Кокова

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.