Статиите на 1001 Рецепти

Как да си направим панирани банани без мазнина?

Напоследък често споменавам новата ми придобивка в кухнята – AirFryer на Philips, и ви дадох дума да ви споделям лесни и вкусни рецепти с този уред. В няколко статии ви разказах за лесните и диетични рецепти, които можете да си приготвите с уреда с минимално количество олио. AirFryer готви по нова технология, пържейки с въздух и само с една супена лъжица мазнина. А сега е време да ви подаря една вкусна и сладка рецепта, в чийто оригинал тя е доста мазна :)

Наскоро гледах едно кулинарно видео за панирани банани, които са пълнени с шоколад. Пълнят се с помощта на сламка, с която се оформя каналче във вътрешността им по дължина и каналчето се пълни с течен шоколад. След това се овалват в галета и се пържат в тиган с голямо количество мазнина. После се сервират топли с топка ванилов сладолед. Звучи много апетитно, нали? Неприятното е, че тази рецепта е ужасно калорична, приготвена по този начин, а както ви споделих в предишни мои публикации - преди месеци смених режима си на хранене и се чувствам значително по-добре, откакто категорично избягвам мазната храна. Ето защо ми хрумна да адаптирам тази вкусна рецепта за тези от вас, които, също като мен, се стремят хем да хапнат нещо сладичко, хем да не съсипват тялото си с излишни калории.

Благодарение на AirFryer тази рецепта може да остане със същия апетитен и неустоим вкус, но приготвена без мазнина или само с лъжичка олио. Къде е уловката ли? Няма такава – всичко се дължи на технологията на пържене на този уред. Тайната е в горещият въздух, който прави продуктите сочни отвътре и хрупкави отвън. Освен това в него може да се готвят най-различни ястия – сладки, солени, пържени, печени. Разликата е че приготвената храна с AirFryer е много по-здравословна.

Ето как да си приготвите апетитния десерт с банани и шоколад с AirFryer, като съчетаете вкусното с полезното :)

Продукти:

  • 3 банана
  • 2 с.л. галета
  • 1 щипка ванилия
  • 1 с.л. течен шоколад

Бананите се обелват и разрязват на две равни половини по широчина. Намокрят се с вода и се овалват в галета. След това се поставят в AirFryer. Пържат се за 10 минути в уреда. По желание можете да добавите и една лъжица олио и да сте спокойни, че след като готвенето приключи, дори и минималната мазнина, която сте използвали, ще се отцеди напълно в кошничката на уреда.

След като се извадят, бананите се поръсват с ванилия и се поливат с течен шоколад. По желание можете да си направите течния шоколад сами, което не е никак трудна задача. Просто прочетете Рецепта за Домашен Течен Шоколад.

Ето как буквално за 10-15 минути можете да имате едновременно сладък, здравословен и вкусен десерт, който се приготвя лесно и без мазнина. Освен това можете да сте сигурни, че всичките ви близки ще се впечатлят от златистия цвят на бананите и хрупкавата им коричка. Плодовете стават хрупкави отвън и много меки отвътре - почти кремообразни. Течният шоколад ще ги направи още по-сладки, а не е лоша идея вместо него да добавите домашен сладолед с ванилов вкус и две листенца прясна мента...

Добър апетит!

Автор: Сандра Алексиева

Коментари за статията:

Автор Мнение

Мария Стоянова

2016-01-24 00:48:55

изглежда много апетитно ,трябва да се пробва

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.