Статиите на 1001 Рецепти

Aстилбe – дивната украса на двора

Това чудно цвете се отнася към декоративните тревисти многогодишни растения с обилен и продължителен цъфтеж. В зависимост от вида и сорта, астилбе се дели на джуджета с височина до 30 см, нискорасли – 30-60 см, сренорасли – 60-90 см и високорасли растнения -90-150 см.

Особености

Елегантните листа на това разкошно растение са тъмнозелени, с клиновидна основа и се разполагат на здрави стъбълца.

Благодарение на красивия разклонен храст астилбето е декоративно през целия сезон, дори извън периода на цъфтежа. Фините му ажурени цветчета са събрани в изящни метлообразни съцветия. Окраската на цветовете в зависимост от вида и сорта бива бяла, розова, люлякова, червена и виолетово-пурпурна в различни оттенъци.

Дългите разклонени съцветия на астилбето могат да бъдат правостоящи или наклонени. Те се появяват по растението през лятото и началото на есента.

Разновидности

Ранноцъфтящите видове и сортове 45 астилбе (например нискорастящото японско астилбе (A. japonica)) започват да цъфтят още през юни. Най-разпространени са среднораслите хибриди астилбе Арендса (A. arendsii) с много едри пирамидални съцветия. Те започват цъфтежа си в средата на лятото. Много ефектни са хибридите на китайското астилбе (A. chinensis) с оригинални тесни метлообразни съцветия, които се отварят през втората половина на лятото.

Грижа

За да расте добре, това красиво растение трябва да се посади в полусянка. Само на такова място декоративността на листата и съцветията на астилбето се засилва.

То обича влагата и не е особено придирчиво. Грижите за него не са сложни. Астилбето се отличава рядка устойчивост на студ. Не е претенциозно към почвата и все пък върху рохкава, хранителна и влажна почва вирее по-добре. То е способно да расте без пресаждане години наред.

Пресаждане

Обикновено храстите астилбе ги делят и разсаждат през 4-5 години. Подмладяващото делене и пресаждането се понася добре от това растение.

Тъй като повечето видове астилбе имат късо коренище, отиващо не много надълбоко в почвата (а понякога е и повърхностно разположено), това растение се отнася с благодарност към влагозадържащото пролетно мулчироване на почвата.

Предзимното мулчироване предпазва кореновата система на астилбето от студовете, младите и слабо вкоренени растения е желателно да се защитят от студа.

Размножаване

Най-често астилбето се размножава вегетативно – с делене на храстите (ранно пролетно или ранно есенно) и с филизи. Младите растения се засаждат на разстояние 30-50 см едно от друго в зависимост от размерите на растенията.

Понякога на пазара могат да се намерят много дребни семена на астилбе. Те се посяват през пролетта. Семенното размножаване на това растение е трудно, затова е желателна стратификация на семената.

Астилбето е уместно в градините с всеки стил. Прилага се и в единични, и в групови посаждения.

Разновидностите джуджета астилбе са истински украшения за миниатюрната сенчеста градинка. Добре се развива това растение при градинския водоем и върху влажната почва на алпинеума.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.