Статиите на 1001 Рецепти

Горчивите сълзи на Джоакино Росини

Знаменитият композитор Росини веднъж си признал, че е плакал само два пъти в живота си: когато за първи път чул музиката на Паганини и когато изпуснал чинията с макарони, приготвени от него самия.

За трюфелите и пуйките

Един приятел обещал на Росини да го нагости с пуйка, пълнена с трюфели. Маестрото дълго чакал поканата и когато срещнал същия човек на улицата, му напомнил обещаното.

- О, простете, скъпи маестро! Тази години трюфелите за нищо не стават… - Не вярвайте на това! - отвърнал маестрото. – Тези слухове ги пускат пуйките…

Полезните мелодии

Росини бил шегаджия не само в живота си, но и в музиката. Малцина знаят, че той е написал такива популярни произведения, като „Малкият валс на касторката”, „Четири ордьовъра и четири десерта”, „Разходка от Паси до Корбевоа, която трябва да приключи хомеопатично”, „Болкоуспокояваща музика – прелюдия за рояла”…

Музиката на трапезата

Преди няколко години в Париж излезе книгата „Росини и грехът на лакомията”. В нея са публикувани около 50 рецепти, измислени от знаменития гурман Джоакино Росини: Салата „Фигаро” от варен телешки език, канелони (макарони) а ла Росини, световно известното „Турнедо Росини” – пържена телешка изрезка с пастет от гъши дроб и сос от мадейра... Впрочем съществува легенда за това как това изумително ястие е получило името си. ...Това се случило в Париж, в Кафене „Англе”. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил готвача да готви в помещението, което се виждало от неговото място. Когато готвачът се възмутил от натрапчивия контрол, маестрото възкликнал: «Et alors, tournez le dos!» – «Щом е така, обръщай гръб!” И така станало „Турнедо”...

А ето я и рецептата за яйцата, приписвана на известния композитор. Става дума за яйца на очи, на които жълтъците, т.е. „очичките” след пърженето са извадени и заменени с парченца гъши дроб, залят със сос от мадейра. Именно тези „очички” легендата нарича с името на Росини.

Но невинаги Росини е автор на ястията, които носят неговото име. Няколко велики кулинари са посветили на маестрото своите шедьоври: Яйца пашот а ла Росини, Кокошка а ла Росини, Филе от камбала а ла Росини.... Не е забравен и Фигаро, неговият безсмъртен персонаж – на негово име са наречени нежните „пастичини” (пастички). А името на операта „Вилхелм Тел” получила ябълковата торта, приготвена по случай премиерата на творбата и украсена с ябълки, захарна стрела и захарен арбалет. Композиторът и днес не е забравен: в Пезаро, в неговия роден край, сервират...пица „Росини”, чиято плънка се състои от яйца и майонеза.

До 37 години Росини писал опери, после много години лежал върху лаврите на натрупаната слава, наслаждавайки се на живота и само от време на време съчинявайки инструментални миниатюри. Композиторът живял в Париж, блестейки на така наречените „музикални” обеди в своя дом на Шосе д’Атнин или във вилата си в Паси. Той редовно приемал до 30 избрани гости. Министрите, посланиците и аристократите от онова време мечтаели да попаднат на неговите великолепни приеми, на които остроумният и щедър домакин угощавал гостите с изискани блюда, измислени от самия него. Маестро Росини вярвал, че висшата кулинария и прекрасната музика са „две дървета от един корен”. През целия си живот той се стремял към постигането на хармония.

Турнедо „Росини”

Продукти:
  • 250 г телешко филе
  • 200 г бял хляб
  • 2 с.л. масло
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер

Филето се нарязва на парчета напречно на влакната и леко се начуква. Хлябът се нарязва на филии. В тиган се загрява 1 супена лъжица масло, в което се запържва хлябът. Месото се посолява и се изпържва от двете страни в останалото масло. След това се поставя върху хляба. Отгоре се поставят парченца пастет. Ястието се украсява с четвъртинки домати, парченца лимон и стръкчета магданоз.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.