Статиите на 1001 Рецепти

Иво Милев: „Отплата” внушава на зрителите, че има съдба!

Филмовата реалност все по-трайно се настанява в нашето общество. Кино индустрията ни е във възход, което може само са ни радва. Доказателство за това е и новият проект на Нова телевизия – „Отплата”. Криминалната драма представя живота на съвсем обикновен човек, чиято съдба го отвежда до нелекия път на отмъщението. Сериалът обещава много интриги, тайни, любов и неочаквани обрати. За подробности около процеса на работа, какво предстои да се случи в следващите серии и за тайните на българското кино изкуство разказва Иво Милев – сценарист на „Отплата”.

Защо времето на българските сериали настъпи чак сега?

След много опити трябваше да има поне един успешен проект, за да могат всички да се осмелят.

Какво ви вдъхнови за създаването на криминалната драма?

Отдавнашен вътрешен “спор” с “Граф Монте Кристо”.Идеята на този роман е, че човек не може да бъде Бог и да раздава възмездие. За вече престарелия Граф цялата мъдрост на света се свежда в крайна сметка до три думи ”Чакай и се надявай”; Идеята на „Отплата” е, че човек е подвластен на съдбата, една като цяло пред-християнска идея; в края на дните си нашият герой вероятно ще може да каже: “Вървиш ли по грешния път, ще се върнеш в началото”, т.е. там, където си сгрешил. И от този кръговрат отърване няма, нито на този, нито на онзи свят. С други думи – не искаш ли да постъпваш правилно, съдбата ще те принуди и това ще ти струва скъпо.

Има ли герой в сериала, чиито образ е изцяло отрицателен? Или се стремите да покажете, че всеки е добър за себе си по строго индивидуален начин?

Това, което внушава филмът, е, че взимаме решения и постъпваме по добър или лош начин, но не сме нито добри, нито лоши. Всъщност винаги разбираме и знаем кога сме постъпили лошо, независимо дали си го признаваме или не.

С „Отплата” искате да внушите на зрителите, че...

...има съдба.

С какво се надявате сериалът да спечели зрителите?

С автентичност.

Как протича един снимачен ден – в колко започват снимките, колко време ви отнема заснемането на една серия?

Обикновено започват рано и свършват късно – един снимачен ден продължава 11-12 часа и е достатъчен за заснемане на около 7-8 минути от сериала.

Има ли някакъв критерий, по който може да се разбере дали един сериал ще бъде успешен или не?

Хората искат да се забавляват и да съпреживяват – някъде между тези две крайности може би е успехът.

Има ли в сценария случки от реалния живот, в които зрителите да припознаят себе си?

Не бих казал, че има случки от реалния живот, но съм сигурен, че зрителят ще припознае себе си в много от образите и съдбите в сериала.

След „Отплата” бихте искали да се занимавате с ...

“Отплата”.

Едно от нещата, които привлича аудиторията, е актьорският състав. Трудно ли беше да изберете най-подходящите актьори за ролите в сериала?

Повече приятно отколкото трудно, но със сигурност беше продължително.

Ще ни разкриете ли нещо, което предстои да се случи в следващите серии на „Отплата”?

Може би нищо не е така, както изглежда. Може би някъде има и друга гледна точка, за която никой все още не подозира. В този сериал зрителят трябва да се попита – дали в действителност се случва само това, което виждам...

Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.