Статиите на 1001 Рецепти

Димитровчето радва окото през всички сезони

Родината на това любимо на българката цвете е Черният континент. То има няколко имена, от които най-разпространени са четири – димитровче, богородичка, астра, фелиция. Легендата разказва, че астрата е израсла от прашинка, паднала от звезда. И ако през нощта тихичко се притаиш в градината до тези разноцветни красавици, може би ще чуеш как те си шепнат, разговаряйки със своите сестри звездите.

Димитровчето е едногодишно растение и принадлежи към семейството на сенникоцветните. Тънките клони и нежните цветове му придават невероятна елегантност. А колкото до отглеждането – едва ли има нещо по-лесно от това. Трябва да се спазват само две условия – изобилна светлина и приток на свеж въздух. Ако ги осигурите, в знак на благодарност то ще радва очите ви през всички сезони с пищни цветове. Добре е да внимавате през зимата – тогава саксията трябва да се държи на по-хладно място. Е, все пак температурата не бива да пада под 11-12 градуса. Течението пък въобще не е желателно. През горещия сезон можете да оставите димитровчето на двора или на балкона. Поливайте го щедро, но не допускайте почвата да подгизва.

Осигурете му през лятото винаги влажна почва. Напролет го пресадете в нова пръст, богата на хумус и му дайте по-голямо пространство, т.е. настанете го в просторна саксия. Задължително подрежете старите клонки, за да дадете път на новите и младите.

Любопитно
  • Парижкият астроном АлександърАнри-Габриел Касини в младостта си изучавал науката за небесните тела, а останалата част от живота си посветил на ботаниката, занимавайки се със семейството на сложноцветните. През 1826 г. той отделил от семейството на астрите (Asteraceae) новия род Callistephus chinensis, което в превод от древногръцки означава “прекрасен венец”.
  • Китайските астри са около 4000 сорта, които ботаниците обединяват в 40 групи, 10 типа и 3 класа. А родът на астрите наброява около 250 вида.
  • У нас хората нарекли това растение богородичка, защото то цъфти най-обилно в началото на септември, когато се чества Рождество Богородично и майките на малките деца отиват в църквата за благослов с разкошни букети от тези красиви есенни цветя.
  • В Унгария те са символ на есента и името им означава есенна роза, а на гръцки “астра” е просто “звезда”. И наистина със своите багри те оцветяват есента и създават празник за очите и душата.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.