Статиите на 1001 Рецепти

Чешката кухня - кулинарно чудо с обикновени продукти

Традиционната чешка кухня звучи малко необичайно за българския стомах. Нейните ястия са мазни, солени, калорични, но въпреки това прекрасни.

В Чехия трябва да ходят само хора, които не се страхуват от затлъстяване или такива, които искат да се „поправят”. Цялата храна, която се предлага в чешките заведения за обществено хранене, включва тестено, мазно или сладко.

Супите

Полевка
Полевка
Ако вече сте пристигнали в Чехия, трябва да забравите за течните първи блюда. Традиционната чешка супа – полевка – напомня по консистенция течна каша. В тази каша можете да уловите двойка парченца от картоф, месна фрикаделка или парченце карантия.

Чехите имат едно особено правило за супите – лъжицата в тях трябва да стои изправена. И това се постига, благодарение на добавеното брашно, грис или зеленчуково пюре. Брашното не се изсипва направо – от него се приготвя „ишка” – разтваря се във вода. В някои случаи брашното първо се запича и тогава ишката става тъмна. Тази смес се излива в супата и тя се вари, докато брашненият вкус изчезне. Практически всички зеленчукови и рибни супи в Чехия са на принципа на пюрето. Най-често това пюре се приготвя ат сварени зеленчуци, които се заливат с прясно мляко и поръсват с брашно. Най-често в менюто на ресторантите тези супи фигурират под наименованието „кремова полевка”.

Кнедлики

Печена патица с гарнитура от червено зеле и кнедли
Печена патица с гарнитура от червено зеле и кнедли
Легендарните чешки кнедлики представляват варено тесто или големи галушки, нарязани на парченца. Те се приготвят от тесто с мая или от варени картофи. Срещат се сладки кнедлики с пълнеж. Повечето хора за първи път срещат думата „кнедлики” в книгата на Ярослав Хашек „Приключенията на добрия войник Швейк”. Четейки за гастрономичните фантазии на този култов герой, всички си представяме нещо изключително вкусно. Мнозина от туристите, които за първи път стъпят на чешка земя, може леко да се разочароват от вкуса на кнедликите. И все пак има някои специални видове, които си заслужават вниманието, като кнедликите с вишни и кнедликите с кисело зеле. Това са истински шедьоври.

Гулашът

Меко и сочно задушено месо. Чешкият гулаш се различава от унгарския, но той е достоен за вниманието на ценителите. В традиционната чешка кухня има много разновидности на това вкусно ястие. Гулашът може да бъде телешки, свински, заешки, асорти, ловджийски, селски и т.н.

Най-често в чешките кръчми и ресторанти се поднася телешки гулаш. За приготвянето му се използват парченца месо от различни части на телето, добавя се млян кимион или счукан чесън, червен пипер и всичко се задушава на бавен огън. Когато месото омекне, полученият при готвенето сос се подправя с брашно, доматено пюре и се вари още.

Гулашът се поднася с кнедлики: те са нужни, за да поемат ароматния горещ сос.

Сосове и подправки

Традиционен чешки сладкиш
Традиционен чешки сладкиш
В Чехия нищо не се консумира „натюр”. Именно за да минават по-плавно през гърлото кнедликите, чехите са измислили огромен брой сосове, които наричат „омачки”. Всяко ястие в чешката кухня има свой собствен ярко изразен вкус благодарение на това, че чехите обичат всичко да солят, да подправят с черен пипер и да заливат с различни сосове. Сосовете в тази страна се приготвят практически от всичко, което се движи и расте. В чешката кухня заливките се делят на четири основни групи: млечни, зеленчукови, ароматни и пикантни. При това един продут може да стане основа за няколко заливки: само копъровият сос съществува в три варианта! В ресторантите месото обикновено се поднася с гъбен, ароматен (босилеков или розмаринов) или сладък сос.

Подправките са се появили в чешката кулинарна традиция благодарение на търговците, които обикаляли света, и на кръстоносните походи. Рицарите и турците донасяли от далечни земи ароматни корени и листа, които можело да се добавят в храната. Естествено, подправки през средновековието можели да си купят само заможните чехи. Така ароматната храна се превърнала в признак на богатството: колкото по-силно ухаела тя, толкова повече пари имал този, който си я позволявал. Именно за това във всичките традиционни за чешката кухня ястия се слагат толкова много подправки. Найпопулярните чешки подправки са оцетът, горчицата и хрянът. Разликата е само в рецептите и пропорциите. Чехите си сипват много оцет, а горчицата и хрянът не са чак толкова остри при тях.

Най-популярните аромати, които се използват в чешката кухня, са кимионът, майраната, босилекът, ментата и салвията.

Сладки кнедли с ягодов пълнеж
Сладки кнедли с ягодов пълнеж

Месото

От традиционните студени месни ордьоври си струва да се отделят „тлаченка” и „утопенчи”. И двете блюда се консумират изключително с бира. Без пенливата напитка е трудно да се ядат, поради изобилието на оцет в тях. По тази причина хората с чувствителни стомаси не е желателно да ги употребяват. „Утопенчи” са мариновани наденички, много мазни и ароматни. „Тлаченка” се реже на парченца като колбас, поръсва се гъсто с нарязан лук, пипер и се подправя обилно с оцет. Това съчетание може да се „загаси” само с халба качествена бира...

Друг вид традиционна бирена закуска са пържените колбасчета – „клобаса”. Те се продават във всички бирарии и задължително са горещи с хрупкава коричка.

Колбасите в чешките бирарии е прието да се ядат с ръце, като се топят в горчица.

Едно от най-знаменитите ястия от чешката традиционна кухня е свинското краче – „колено”. То се пече в бира, обикновено се поднася в керамичен поднос със сос или върху дъска с хрян и горчица.

Кашкавалите

Те заемат особено място в съвременната чешка кухня. Любимото вегетарианско ястие на чехите е печеният кашкавал. Най-често става дума за холандски кашкавал. Наистина той е много вкусен, но... страшно калоричен.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

Tyxo.bg counter