Статиите на 1001 Рецепти

Лео: Омлет с картофи – магията на мама!

Леонардо Бианки, или просто Лео, познат ни от малкия екран след участието си във втория сезон на „Big Brother”, твори италиански специалитети с удоволствие. Той има три ресторанта, два от които се намират в София.

В „Da Papa” се вихри баща му – Аделберто Бианки , а в „Leo’s Pizza” – самият Лео. Чаровният италианец с радост даде не само интервю за „1001 рецепти”, но ни покани и в ресторантите си, където имахме възможността да видим и опитаме традиционни италиански специалитети. Докато Лучия – приятелката на Лео, и бащата на италианеца приготвяха ястията, ние разпитахме Лео за мястото на музиката, кухнята и риалити шоуто в неговия живот. Ето какви интересни и забавни отговори ни даде той:

Къде и кога си роден?

- На 9 март 1974 г. в Анкона – морски град. Аз трябва да излезе април, но явно искам да бързам, чукам на вратата на осми месец, не на девети, и така излизам не април, а март – месец по-рано.

Казват, че ако излезе осми месец, е или увреден човек, или артист. Аз мислим съм от артистите.

Кога дойде в България?

- Първо, кога идвам тука, беше за почивка през 1994 г. Тогава бях без гаджета, това-онова, италианец... Но после видях тука има потенциал да работи. Видях, че за храна тука много зле – няма италианска кухня. И решавам да давам нещо тука, да остане.

Ти си италианец, дошъл в България, за да отвори италиански ресторант, а ако аз отида да отворя български ресторант в Италия, ще имам ли твоя успех?

- Ще фалира! Недей. Но не, аз има познати къде имат булгарски ресторанти в Рим и Милано.

Меню много бедно, но готви вкусно и булгари ходи там с удоволствие, защо иначе няма мусака и шопска салата. Но ти недей отваря булгарски ресторант в Италия. Не че ще фалираш до месец, но до година най-много.

Кое е твоето любимо ястие?

- Аз много обича паста и пица, но има едно много евтино и лесно ястие, кое мога да го ям 365 дена в година – омлет с картофи. Като малък само това исках майка да ми готви. Сега и аз го прави по същ начин, но излезе друго на вкус. Това магията на мама!

Рецепта много проста: 3 яйца и картофи – това не знам дали за една порция или за две, това количество за мене. Картофи се режат на колелца и се вари или пържи. После се нарежда в тиган със зехтин и отгоре се слага яйца.

Разбърква, обръща, слага черен пипер и малко сол. Майка някой път слага малко пармиджано отгоре и става идеално! Много лесно и вкусно.

Кое е на първо място в твоя живот – музиката, „Big Brother” или ресторантите?

- По пари или по любимост? Защо пари дават ресторанти, но без музика не може да се живее. Затова музика на първо място. Аз слуша музика постоянно – и кога работи, и кога готви, и под душа... После идват ресторанти, накрая "Big Brother”.

„Big Brother” 4 по-интересен ли е от предишните сезони?

- Аз много харесва „Big Brother”, но не харесва друг да определя сега да гледам мъже, сега жени. Това не добре измислено. Искам сам да казвам какво да гледам и да мога да го гледам кога аз реша. Иначе „Big Brother” 4 още не е станал интересен, ще стане по-натам, сега още в началото.

Засега най-интересно, кое се е случило, това бой и цици.

Ако сега беше в къщата с кого от участниците щеше да се сприятелиш?

- С Умберто, 100 процента. Ако с него нямахме общ език, който да знаем, за да можем да говорим, то аз интегрирам човека и ако види, че той далече от мене, прави всичко възможно той да дойде близо. В „Big Brother” 2 аз бях точно на място на Умберто. Но на мен имаше кой да помогне – Миро и Бат Сали – те мене подадоха ръка. Сега Умберто сам и никой не иска му помогне. Това неприятно за него, той така губи, че не говори. И аз мислим, кога отиде при жени, там той много по-добре, там той покаже голяма усмивка. Ако аз на негово място в къща само с жени, мислим Лучия няма да спи различни нощи подред. Но ние с Лучия отдавна заедно и аз кротък, затова спокоен.

Кой е по-добър готвач – ти или татко ти?

- Баща ми, разбира се. Той му е в кръв да готви. Аз прави добре паста и пица, а той по-деликатен, по-внимателен и прави изискани ястия. Затова негов ресторант по-специален.

Кой готви в твоя дом?

- Да ти кажа честно Лучия не готви лошо, тя добра в кухня. Но ние почиваме като нормални хора само в неделя и тогава оставя всичко в ръцете на татко. Значи той готви или понякога излизаме навън да хапне, да видим живот в София. Но аз в неделя иска само мир и да яде. И аз не готви в неделя. Готвят баща ми и Лучия. Единствено кога Лучия е болна, аз готвя. Но само тогава.

Коя кухня обичаш повече – италианската или българската?

- О, давай следващ въпрос. Тука е ясно – италианската, разбира се.

Нямаш ли любимо българско ястие?

- Ами... Обичам мусака!

Лео, мусака българите ядат често, но тя не е българско ястие...

- Не е ли? Е, жалко. Тогава значи нямам любимо българско ястие (смее се).

След този отговор обаче аз малко се натъжих и за да ме успокои, Лео предложи:

- Изброй български ястия и аз ще казвам какво обичам.

Баница, пълнени чушки, мляко с ориз, зелник, боб, леща...

- А, обича леща, но аз яде леща само веднъж в година – на 31 декември, защо така е на късмет. А булгари яде и боб, и леща често, кое не знам дали е на късмет... Иначе аз харесва много миш-маш. Понякога, да си кажа, ми дава киселина, мисля от чушките, но иначе аз обича миш-маш. Хубаво е. И кавърма харесва също.

Какво ще пожелаеш на читателите на „1001 рецепти”?

- Аз обича хора, кои харесва простички и лесни рецепти и пожелава да има много, кои да четат ваши рецепти. Искам да има повече такива като вас с достъпни ястия, кои всеки може да си направи.


Лучия и Аделберто ни приготвиха салата „Орто-Маре”, равиоли с рикота и десерт „Семифреддо с шоколад” . И трите ястия са добре познати в Италия. Салатата носи интересното име „Орто-Маре”, защото продуктите в нея обединяват това, което ни поднася градината, и това, което ни дава морето – рукола, гъби, аспержи, скариди, аншоа, балсамов оцет, зехтин и лимон. Равиолите, любими на Лучия, са пълнени с орехи и рикота, и са поднесени с масло, салвиа и пармезан на шайби. Десертът, който Лучия ни приготви, се нарича „Семифреддо” с шоколад. „Семифреддо” на италиански означава „наполовина студено”. Обикновено десертите „Семифреддо” представляват замразен мус. Десертът на Лучия съдържа орехи, лешници и кремшоколад, замразен във фризер.

Приятелката на Лео обясни, че този десерт напомня на сладоледена торта и е много популярен в Италия. Другото, което призна е: „ Не мога да каже дали това на Лео любим десерт, защо на Лео всичко що е десерт, е любимо. Но Лео пръв донесъл тази рецепта и пръв ни научи да го приготвяме.”

Ако искате и вие да опитате неповторимата италианска кухня на Лео, вече можете да го направите не само в ресторантите му, но и във вашия дом. Пишете на Лео на електронната му поща leo@noframe.net и той ще ви сготви, правейки вечерята незабравим спомен за вас и вашите близки!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.