Статиите на 1001 Рецепти

Кулинарен туризъм или какво предлага Кавала днес

Предишният уикенд беше много динамичен за нашия екип – имахме удоволствието да пътуваме на кулинарен трип до Кавала по специалната покана на SEAT. С четири от новите им тестови автомобили – Ateca, Arona, Leon ST и Leon X-Perience, посетихме Гърция и по-конкретно - Кавала и околностите. Да пътуваш до красива дестинация и да прекараш вълнуващо зависи от няколко основни фактора – добрата организация, комфорта по време на пътуването, вкусната автентична кухня и подходяща компания. SEAT се погрижиха за всеки детайл, така че на нас ни остават само хубави спомени от това приключение, които ще споделим с вас.

НОВАТА ATECA или как пътувахме до там

Пристигнах в Кавала с новата ATECA и тъй като предоставих на колегите възможността да шофират – спах през абсолютно целия път и на отиване, и на връщане, и по време на обиколките из Кавала. Не мисля, че има по-голямо доказателство за доверието към даден автомобил от спокойния ми сън - рядко се случва да не се събудя по време на паркиране, спиране на светофар и дори минаване през границата... Вероятно заслуга за това има удобството на тази кола, Park Assist (асистент за самопаркиране) с преден и заден парктроник, оптичната система за паркиране и функцията за внезапно спиране.

Разбира се, това, че използвах самото пътуване като възможност да се наспя, не ми попречи гордо да се снимам с автомобила, чийто дизайн намирам за модерен и изчистен. Сигурна съм, че и с останалите три тестови автомобила на SEAT можех да пристигна в Гърция неусетно, но това удоволствие беше за останалите, които се включиха в пътуването.

КАВАЛА – с какво ни посрещна гръцкият курорт

Поради спокойното пътуване, в моите очи това пътешествие се изрази в два последователни кадъра – шоурума на SEAT в София и непосредствено след него - луксозният хотел в Кавала. Хотелът е разположен във високата част на града и е четиризвезден с приказна гледка от всяка стая. Предлага чудесна закуска и за времето, в което отседнах в Egnatia, не бих могла да имам дори минимална забележка. Персоналът на хотела се появяваше точно когато имам нужда от него и изчезваше навреме, за да не ме безпокои. Имат и разкошен SPA център, който обаче не беше част от приоритетните удоволствия, но само защото първото ми посещение в Кавала заслужаваше пълна отдаденост към града и туристическите обекти.

ОБЯД по гръцки или какво не бива да се пропуска

Да отидеш до Гърция и да не посетиш местна таверна е истински грях. Ето защо първата ни задача след пристигането ни в Кавала, беше да посетим Savvas Taverna – непретенциозно ресторантче на брега на морето, популярно с изключителна гостоприемност и добра автентична кухня. Посрещат те с узо, рецина и пресен хляб, а след тях се носят гръцка салата, напоена с домашно пресован зехтин и истинска фета, пържени калмари, които ухаят на свежо и чисто море, пресни миди в черупка с размер на кокоше яйце, задушени в билки, вино и масло... Пържени тиквички, хрупкави и сервирани с дзадзики, пипала от октоподи, в сос от домати и червено вино с карамфил... И това е само малка част от кулинарното наследство на гърците, което си заслужава да се опита.

Задължителните предложения, които трябва да пробвате, посещавайки Кавала, това непременно са тиквичките с дзадзики и задушените миди. Трудно можете да намерите по-едри, пресни и добре овкусени миди от тези, които ни сервираха в Savvas Taverna. Разбира се, в нашия сайт има също доста добри предложения за задушени миди, които можете да приготвите у дома, но без комфортното пътуване до морето, атмосферата и обслужването, преживяването ви съвсем няма да е същото.

Следобедно ФРАПЕ или каква е историята на напитката

Посещавайки който е да е курортен гръцки град, в кафенетата обезателно ще ви предложат освежаващо фрапе, което носи своята автентична история. Създадено е през 1957 година в Солун и за по-малко от 50 години напитката се налалага като символ на идеологията на насладата, така характерна за гръцката култура и начин на живот. Днес Фрапе се предлага в много държави, близки и далечни до Гърция, в различни разновидности. В Сърбия например е прието да се приготвя със сладолед, в България се предлага със или без прясно мляко. Основното, което трябва да знаете за тази напитка, посещавайки гръцки курорт, това е сладостта на фрапето. То се предлага в 3 степени на сладост в зависимост от количеството захар, което се използва:

Гликос (на гръцки: γλυκός, сладко) – 2 ч.л кафе и 4 ч.л. захар

Метриос (на гръцки: μέτριος, средно сладко) – 2 ч.л. кафе и 2 ч.л. захар

Скетос (на гръцки: σκέτος, без захар) – 2 ч.л. кафе и без захар

След късното следобедно фрапе, изпито в заведение отново с изглед към морето, започнаха плановете за следващия ден и туристическите обекти, които си заслужава да се разгледат в Кавала. За тях ще разкажа подробно в следващата статия, придружена със снимки – мои и на колеги, които описват града в светлината, в която го видяхме – приказен, гостоприемен и приключенски.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.