Статиите на 1001 Рецепти

Банско - уникалното кулинарно пътешествие

Храната като изкуство

В Банско покрай многобройните забавления, атракции, удоволствия, човек може да направи своеобразно "околосветско пътешествие" в кулинарията.

Дестинацията е активна през всички сезони, тук идват на почивка туристи от различни континенти, а броят им средногодишно е около 500 000. Някои от тях се придържат към определен вид кухня, свързано например с религиозни канони, други са любопитни да опитат ястия от различни части на света. Разбира се, не може да се представи готварството на всички народи, но са застъпени основните видове кухня.

В Банско човек може да се наслади на ястия по автентични рецепти от континенталната част на Европа, Средиземноморска кухня, Балканска, арабска, азиатска. Кулинарията в курорта не е просто изхранване, а самостоятелна индустрия, превърната в изкуство - и като наслада от вкусове и аромати, и като естетически вид на ястията, и като атрактивен начин на поднасяне.

Така на храненето се гледа като на приключение и част от него например е предлаганото шоу кукинг: ако желаят, туристите могат да се настанят в специални секции, където храната да се приготвя на живо пред очите им.

Разбира се, в Банско по оригинални рецепти се предлагат и най-популярните в света кухни, като да речем италианската в ресторант "Леонардо". Както е известно, италианската кухня е изключително разнообразна. За едно ястие може да има различни варианти, като всеки е уникален като вкусове и аромати.

Показателен пример са всеизвестните пици. Италианците никога нямат "просто пица" - тя винаги е някакъв вид - Неаполитанска, Сицилианска, Римска и т.н. Някои от тях самите - като например Сицилианската, имат разновидности. В Банско в автентичен вид може да се опита и уникалното за Европа Фондю, предлагано в едноименния ресторант за швейцарска кухня "Фондю".

Класическият вид на това швейцарско ястие най-общо казано е от разтопени в бяло вино два или повече вида сирене, подправки, плодова ракия, при което вкусът и ароматът му е неповторим. И приготвянето му, и консумацията му са си приключение, непознато в останалите готварски традиции в Европа.

Прави се и се поддържа топло на открит огън, който гори на масата са хранене, в приготвянето участват всички, които ще се хранят и които после с дълги вилици топят в общия съд залъци.

Банската кухня

Местно готварство в района на Банско е разнообразно, а по вкусове и начин на приготвяне е уникално дори за пределите на България. В другите райони нямат такива съчетания на продукти и подправки в задушените ястия, а и не могат да докарат вкуса на банските мезета и колбаси.

Поради уникалността им, много от тях са се наложили с имена, които специално указват произход и автентичност: Банскакапама, Бански кустурета, Бански суджук, Бански старец, и др. Всички те са по старинни рецепти и начин на приготвяне. Туристите винаги се очароват например от капамата.

Тя съчетава няколко вида месо на големи парчета - дивечово, като от сърна и заек, свинско, пилешко, телешко. Едновременно с това ястието включва зелеви листа и нарязано на дребно зеле, ориз, специфично за района цвекло -чекане, наразяно на кръгчета, бяло вино. Подправките са дафинов лист, сол, черен пипер, сол. Приготвя се в глинен съд, където последователно на пластове се нареждат редят зелевите листа, плънката и месото, като се добавя виното, сипва се и вода. Затварянето на съда е с капак, запечатан с тесто. Задушава се на тих огън за около 10 часа или на умерен за около 5. По подобен начин се приготвя чомлекът, но с други продукти.

Използва се телешки джолан и обелени малки картофчета, лук - едро нарязан, скилидки чесън. Включва също червено вино, мазнина, доматено пюре, оцет, дафинов лист, сол, черен пипер. Задушава се за 5 часа на умерен, или за около 10 часа на тих огън.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.