Статиите на 1001 Рецепти

Най-ценните съвети как да изчистим кухнята

Чистата кухня и добрата храна винаги са били в комплект. Няма как при нехигиенични условия да създадете кулинарен шедьовър и гостите ви да останат възхитени, ако домът ви не прилича на нищо. Да изчистите кухнята си обаче можете да постигнете по много начини - като усвоите навика да готвите без да цапате до безкрайност, като наемете професионалист да поддържа и кухнята, и дома ви, или като използвате качествени почистващи препарати, които да поддържат съдовете, мебелите и домашния ви комфорт.

Вярвам, че всеки от вас и сам може да избере най-добрия начин за това как да поддържа кухнята си отлично, стига да иска. В тази статия обаче ще разгледам чистотата в малко по-мащабен аспект - не само в кухнята и не само в дома.

Една от най-ценните книги, които съм чела, не е на Джейми Оливър. На Мари Кондо е и се казва "Магията на подреждането" - световен бестселър, с продадени над 4 милиона копия. От нея научих, че подреждането не е еднократен процес, а е навик и начин на живот, в който умееш да се освобождаваш от излишното с лекота и не трупаш ненужни вещи като Плюшкин. От нея научих, че подредените и чисти пространства са въпрос на навик и възприятие за света, в което безотговорното изхвърляне на боклуци не присъства.

Наскоро взех участие в кампанията "Да изчистим България", заедно с Fairy. Тази година осмото издание на доброволческата инициатива постигна рекордни резултати с над 4 тона събрани отпадъци и над 400 000 участника. Щастлива съм, че заедно постигнахме повече от всяка предишна година досега, но същевременно съм наясно, че ако в останалите 364 дни в годината хората продължат да изхвърлят боклуците си по улиците и парковете, кампанията ни сама по себе си няма да има ефект.

Ето защо описвам съвети за това как да изчистим кухнята си - защото вярвам, че ако се грижим по еднакъв начин както за дома си, така и за всичко извън него, следващата година кампанията "Да изчистим България" ще има още по-ефективни резултати:

  • Научете децата вкъщи сами да отсервират масата след всяко хранене. Така не само ще имате помощници у дома, но ще спрете да сте слуга в собствения си дом и по-важното - шансовете по този начин да възпитате децата си да не изхвърлят боклуци навън драстично се увеличават.
  • Бъдете пример за децата си. Те са вашата по-добра версия, което означава, че ако вие имате лоши навици, те ще имат още по-лоши, и обратното - ако имате добри такива, децата ви ще са още по-старателни в тях. В този ред на мисли, ако хвърляте фасовете си на улицата, не очаквайте от децата си да събират трохите от пода в кухнята.
  • Показвайте благодарност, когато ви се помага у дома - ако оценявата усилията на децата ви, когато ви съдействат в почистването, това не само ще ги мотивира да се стараят повече, но ще възпита у тях и желание да поддържат всичко около себе си чисто. Наградата е ключът към всеки успех.
  • Научете децата си, че чистотата не е толкова необходимост, колкото е уважение към самите себе си. Покажете им, че човек, който обича себе си, успешен е и има добър начин на живот, не допуска мръсотията под никаква форма в своя живот. Този начин на мислене би могъл да промени изцяло навиците на всички живущи у дома.

Автор: Сандра Алексиева

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.