Статиите на 1001 Рецепти

Илекс - дървото, от което се прави коледният венец

Това растение е познато и в нашата страна, но като джел, самодивски чемшир и бодлива зеленика. То е свещено дърво в християнската култура. Асоциира се с Рождество и с Разпятието на Христа. В древния Рим джелът бил посветен на Сатурн и бил символ на здравето и щастието. Вероятно заради това той бил избран от първите християнски общини за украшение на Рождественските празници. Именно венец от джел носел на главата си Христос по време на пришествието. Това растение и до ден-днешен е един от основните символи на Рождество. То широко се използва по време на зимните празници за украса на помещенията и празничната трапеза, като материал за изработване на коледни венчета и дори от време на време вместо „главното” коледно дърво – елхата.

Не е съвсем ясно коя е родината на това удивително растение. Според едни източници тя е Южна Европа, според други – Северна Америка, трети сочат Мала Азия.

Това красиво вечно зелено растение има разклонени и бодливи клони, образува гъста и красива корона. Цъфти обилно не само в природата, но при отглеждане в домашни условия. Неговото време за цъфтеж е май-юли. Цветовете му са бели, ароматни, върху къси дръжчици.

След цъфтежа се образуват кръгли плодове в ярък червен цвят, които се запазват дълго време и му придават декоративна ценност. Илексът понася много добре умереното осветление, но не издържа на суша.

Затова трябва да се полива системно. В никакъв случай не бива да се допуска засъхване на почвата. Историческите летописи разказват, че по коледните празници келтите в древна Галия - друидите, щедро раздавали клонки от илекс - по това време те винаги са отрупани с узрели червени плодчета. И до наши дни в края на декември из всички Британски острови - по улици и цветарски магазини, неизменно се продават тези клончета. От тях правят коледни украси, венчета за стени или за празничната коледна трапеза. С тях дори украсяват коледните сладкиши, изпечени в специални форми. И у нас вече няколко години в цветарските магазини могат да се намерят млади плодоносещи дръвчета в саксии. Те с успех заменят отрязаната елхичка за Коледа.

От илекса са познати около 300 вида, отнасящи се към семейство Джелови. В нашата страна той се среща в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица.

Трябва да се знае, че плодовете на илекса са отровни. Дървесината на джела е много бяла, затова се цени при направа на мозайки и инкрустации. В листата му се съдържа илицин, илексова киселина, танин и др. Като рядък вид той е под защитата на закона и е вписан в Червената книга на България като рядък вид. Събирането му е забранено. Част от находищата му са включени в резерватите “Узубоджак” и “Силкосия”.

Най-често клонките за коледната украса се аранжират във вода. Когато празниците отминат, ако в помещението е достатъчно топло, те образуват коренчета. През пролетта тези млади растения може да се засадят на постоянно място. И понеже нараства бавно, илексът може да се отглежда и в саксии. Те имат това предимство, че остават на открито без растенията да пострадат от зимните студове. Около Коледа саксиите са добре дошли в празничната стая, окичени като жива елха.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

Tyxo.bg counter