Статиите на 1001 Рецепти

Здравко Райков: Пари се правят и по време на криза

Здравко Райков – авторът на „Вино за здраве”, изненада почитателите на интересното и полезно четиво с най-новата си книга „Пари за здраве”, част от поредицата „Това, което докторите няма да ви кажат”. В нея авторът е събрал над 300 простички, но гениални идеи, благодарение на които наши съвременници са постигнали тотална финансова независимост. За магията на правенето на парите дори по време на световна финансова криза, за инвестициите, добрите идеи, здравето и кулинарните си предпочитания, Здравко Райков с радост сподели пред екипа на „1001 рецепти”.

Как Ви хрумна да напишете книга за най-завладяващите истории на обикновени хора, забогатели благодарение на нестандартните си идеи?

Начинът да правиш пари е като се сетиш за нещо, за което другите не са се сетили. Следвайки именно тази идея, реших да напиша „Пари за здраве”. Примерите, които съм представил в книгата, ясно доказват тезата, че успехът е постижим само когато погледнеш към вече познатото с други очи, от друг ъгъл. Нищо не е по-ценно от здравето, а как може човек да бъде здрав, ако няма пари? Точно това ме накара да напиша книгата „Пари за здраве”. Факт е, че много малка част от последната ми книга аз посвещавам на връзката между здравето и парите, но това се дължи на основната й идея – да покаже, че пари могат да се правят, стига човек да е финансово грамотен.

Финансово грамотен ли е българинът?

Средностатистическият забогатял българин не умее нито да инвестира парите си, нито да ги умножава. Най-често той си купува луксозна лимузина и колие за любовницата и край - фалира! След като забогателият българин не може да се спаси от фалита, какво остава за другата част от народа? Тя не е финансово грамотна и не знае кога да тегли кредит. За да поискаш от банката да ти даде пари, първо трябва да измислиш как да умножиш сумата, за която претендираш. В противен случай рискуваш да загубиш и малкото, с което разполагаш. На никого не препоръчвам да поема този риск...

Липсата на финансова грамотност проблем само на българина ли е?

Не, в цял свят хората не умеят да управляват парите си. Затова и в момента сме в световна финансова криза – защото не сме се научили да си правим сметка и да преценяваме баланса между приходите и разходите. Неслучайно в образователната система в СА Щ вече въведоха обучение по финанси, за да научат децата си за какво служат парите, какво е кредит, какво е дебит, при какви условия се взима кредит, как се управлява. Искрено се надявам скоро и българските деца да имат възможността да получат финансова грамотност, за да могат след време да избегнат евентуални грешки, които биха ги довели до фалит.

Трудно ли се изкарват много пари?

Ако правенето на пари за един човек е бреме, постигането на финансова независимост неминуемо ще бъде трудно за него. Ако обаче възприеме работата, чрез която планира да направи пари, като свое хоби, вероятността да успее се увеличава многократно. Книгата „Пари за здраве” ми отне много време. Случвало се е да работя по 14 часа на ден върху нея, но нито за миг не съм възприемал труда си за бреме. Да си играеш с думите и фразите, да поднасяш информацията по завладяващ и увлекателен начин – за мен това е удоволствие, а за щастие – и моя работа! Така че дали пари се печелят трудно или не, това зависи от представата ти за трудност. Ако за теб трудност е да рискуваш, да работиш часове наред над идеята си, да жертваш почивката, съня си – ако това за теб е бреме – да, пари се изкарват трудно. Но нека не забравяме, че всички, които са забогатели с труд и усилия, са били увлечени от работата си и за тях тя е била удоволствие. Затова пожелавам на вашите читатели да изпитват удовлетворение от труда си, за да им донесе той и желаните финансови облаги.

Известен е съветът „Учи, за да не работиш!”. Вие подкрепяте ли тази мъдрост?

В правотата на тази мъдрост се убедих именно докато работех над последната си книга. Начинът на правене на пари в днешно време е много различен от този, използван в миналото. Сега печели много пари този, който работи с ума си, този, чиято мисъл е бърза, творческа и нестандартна. За жалост обаче голяма част от обществото, в което живеем, се е отучило да мисли. То не разсъждава, а включва телевизора и чака да получи готовия отговор на въпроса как ще се развие животът му в следващата седмица например. Затова е важно да се уточни, че думата „учи” в тази стара мъдрост, означава „развивай мисленето си”. Само така ще се избавиш от оковите на работното място.

Каква е връзката между политиката и парите?

Наскоро попаднах на едно интересно изследване на социологическата агенция „Галъп”, според което хората, чиято месечна заплата не превишава 500 лв., проявяват луд интерес към политиката, познават всички партии и се интересуват от тях. Хората, чиито доходи са между 500 и 1000 лв. на месец, проявяват по-слаб интерес към политиката, а тези, чиито заплати са над 1500 лв. дори не познават политическата партия, която ги управлява. Изводът е, че ако искаш да правиш пари с политика, трябва да станеш политик. Ще се наложи да лъжеш, да лицемерничиш, но ще изкараш добри пари. Ако обаче не възнамеряваш да се развиваш като професионален политик, заниманията и интересите към политиката ще провалят бизнеса ти. Тези две неща са несъвместими! В цял свят преуспелите хора проявяват интерес към политиката само за да изберат онази политическа формация, която би могла да промени някои нормативни рамки в техен интерес. Но с това тяхната ангажираност към политическия живот се изчерпва.

Каква е рецептата за правене на пари?

Рецептата за правене на пари е доста сложна, но в най-общ план тя съдържа следните продукти: дефиниране на пазара; изучаване нуждите на потребителя и нестандартен ум. Съвкупността от трите е равна на търсения от нас успех. Разбира се, най-сложен е последният продукт от рецептата, който изисква здрав разум, бърза мисъл и нов поглед към вече познатото. Именно там се крие магията на правенето на пари – да подходиш различно към познатото.

А каква е рецептата за отлично здраве?

Рецептата за здраве е по-лесна. Тя съдържа 70% здравословно хранене + 25% спорт + 5% ген. Ако всеки човек полага грижи за себе си чрез здравословна кухня и физическо натоварване и то в пропорциите, които ви посочих, ще стои далеч от докторите.

Умеете ли да готвите?

Не, не умея да готвя, освен простички неща – да си изпържа яйца например. Но с удоволствие експериментирам при салатите. Те са голямото кулинарно изкушение в моя живот и ми доставят огромно удоволствие. Отделям много време за приготвянето им и това се дължи основно на факта, че аз обработвам зеленчуците, преди да ги хапвам. Поради пестицидите, с които са наситени, аз поставям зеленчуците в съд с вода и сода бикарбонат, която изсмуква вредните вещества, а след това обилно ги измивам. Така подготвени, зеленчуците вече са готови за консумация. Аз ги комбинирам по всевъзможни начини, защото ги обичам всичките. В салатите си обаче, освен различни видове зеленчуци, аз слагам и ядки – тиквени семки, ленено семе, овесени трици... Нямате представа колко вскусни са салатите! Друга много важна съставка в тях е зехтинът, който аз не пропускам да сложа. Една от любимите ми салати съдържа домат, червено зеле, люта чушка, краставица, червена чушка, кромид лук, морков, ленено семе, тиквени семки и много зехтин. Не употребявам никаква сол, но компенсирам липсата й с козе сирене, което винаги присъства на моята трапеза. То е изключително полезно и вкусно, и затова го ям всеки ден.

Спазвате ли определен режим на хранене?

Да, спазвам режим, но той не е само по отношение на храненето, той е по-скоро начин на живот. Винаги съм смятал, че ако живея здравословно, доколкото това е възможно, ще мога да реализирам всяка цел, която си поставя. Засега това убеждение работи безотказно, а причина за това е следната програма, която спазвам в моето ежедневие: сутрин ставам рано – между 5:00 и 5:30 часа. В 6:00 аз вече съм на улицата и правя моите 3 километра крос. Прибирам се, но това не означава, че тренировката ми е приключила. Напротив – вдигам тежести в продължение на около 2 часа. След това си взимам душ и пия чаша вода с лъжица мед и един изцеден лимон. До обяд не ям нищо друго, освен пресни плодове. Те са минимум 5 и са различни. На обяд си правя салата с различни зеленчуци, семена и зехтин. Задължително изпивам една чаша червено вино, но само една, и ям козе сирене и твърдо сварено яйце. След салатата обичам да хапвам супа – зеленчукова, пилешка...Обичам простички ястия, но здравословни и вкусни. Следобяд си правя зелен чай или хапвам сурови ядки – това е моята следобедна закуска. А на вечеря, освен чаша вино и парче козе сирене, на трапезата поставям домашно приготвено ястие, комбинирано с пресен зеленчук. Тестени изделия избягвам, ям единствено хляб и то символично - по една филийка на ден. Със сладките изкушения също съм внимателен – обичам шоколад, но само натурален, с 99% какао.

Кога за последно ходихте на лекар?

Честно казано не помня, но е било много отдавна - задължиха ме да отида на някакъв профилактичен преглед. Не докосвам и никакви хапчета помня мисълта на Молиер, че хората умират от лекарствата, а не от болестите. Затова преди години реших да започна да живея така, че да държа докторите далече от себе си. Много ценя и една древна японска мъдрост, която гласи, че грам профилактика заменя един тон грижи. Убеден съм, че ако човек знае как работи организмът му, храни се нормално и натоварва всеки ден над 600-те свои мускула, то той няма да има никаква нужда от услугите на хората с бели престилки. Независимо от цифрите в неговото ЕГН.

Какво ще пожелаете на читателите на „1001 рецепти”?

На вашите читатели ще пожелая преди всичко здраве, защото то е най-важно. Ако не сме здрави, ние не бихме могли да реализираме нито една цел, която си поставим, не бихме могли да живеем пълноценно и да се чувстваме щастливи. След здравето, ще им пожелая да имат толкова пари, колкото са им необходими, за да си осигурят здравословно и спокойно бъдеще. И не на последно място, ще им пожелая обич, без която никой не може!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.