Статиите на 1001 Рецепти

Назаем от кухнята на Афродита

Точилката - сигурният поддръжник на любовта
Точилката - сигурният поддръжник на любовта
Винаги, когато честваме празника на Свети Валентин, ни се иска този ден да бъде много специален за нас. Непрестанно се чудим какво още да направим, за да подсладим деня на любовта максимално. Нека хвърлим един поглед назад в историята на най-добрите кулинарни трикове за подсилване на любовното чувство. Нека се допитаме и до съвременната наука за средствата, които гарантират трайна сексуална издръжливост на партньора в леглото. От векове се знае, че някои хранителни продукти действат като афродизиаци, тъй като притежават способността да възстановяват тестостерона - мъжкия полов хормон, който пък на свой ред компенсира изразходваната мъжка сила. Ще ви представим 10 от най-ярките трапезни поддръжници на любовта.

Артишок

Това растение е особено почитано във Франция и Италия, а е пристигнало в Европа от Етиопия. От години то може да се намери и на някои от нашите пазари, както и в хипермаркетите. Още в римско време били познати неговите специални достойнства, които през следващите векове се потвърдили. Историята твърди, че именно с артишок неуморната любовница кралица Маргарита Наварска поддържала мъжката сила на своите фаворити.

Джинджифил

Тази подправка е добре известна на Стария континент още от средновековието. На китайски името на това растение означава “мъжественост”. Разбира се, добре е да се знае, че ефектът е най-голям, когато се ползват пресни джинджифилови корени.

Целина

И нейните качества са добре известни. Мадам Помпаур - дълговечната любовница на краля Слънце - Луи XIV, честичко ползвала това растение като афродизиак. Тук обаче е важно да се знае, че за възвръщънето на мъжката сила се ядат стъблата на целината.

Анасонов ликьор

По цял свят е известен ликьорът, приготвян от анасон. Ето рецепта, която е способна да върне силите на трима старци: Три месеца се киснат в алкохол по 10 г зелен анасон, ангелика, кориандър, копър и целина. След това течността се филтрира и... можете да се наслаждавате! Още Овидий е описвал анасона, отбелязвайки неговите забележителни качества.

Лук и чесън

Кой би могъл да си помисли? Но тези растения, дошли в Европа от Египет, били смятани за свещени. Те заемат достойно място сред афродизиаците. Ето една древна рецепта, която според много хора е чудесно помощно средство за любовта: “Накиснете 200 г червен лук в 75 г мед и добавете хубаво бяло вино. Филтрирайте и... оценете!” Чесънът се ползва всеки ден от домакините, особено на юг. По свидетелство от Херодот, той бил основна храна на работниците, които строили пирамидите, и практически бил основният доставчин на енерги за тях. На основата на пилешки бульон, чесън и салвия се приготвяготвя вечерната любовна напитка “Провансалско аигобулидо”.

Хрян

Тази разновидност на черната репичка е дошла в Европа от изтока, където високо се цени. нашите предци са знаели за достойнствата на хряна и здравата са си го хапвали. Англичаните наричат това растение конска репичка заради неговите свойства на афродизиак.

Ангелика

Това растение, високо ценено от сладкарите (с варени в захар плодчета на ангелика се украсявали тортите), има особени свойства от корените до листата. То било на почит в епохата на Ренесанса и дори преди нея!

Лале и орхидея

На изток приготвяли специална салата от луковици на лалета и орхидеи, която се наричала “Салепа”. Тя била първото блюдо сред афродизиаците, предлагани от японските гейши.

Смръчкула

Тази вкусна гъба с немско потекло, която расте почти навсякъде в нашите гори, има особени достойнства на афродизиак. Казанова ял всеки ден смръчкули, за да възстановява изгубените си мъжки сили.

Трюфели

Тези подземни гъби, растящи под някои дъбове, нямат равни на себе си още от античните времена. Известни са със своите възбуждащи към сладострастие свойства. Още Месалина изпращала за тях своите търговци в далечни страни, за да поддържа многобройните си любовници. С трюфели често се глезели и Наполеон, и Талейран, тъй като всеки от тях бил заобиколен от много любовници. Говори се, че великият френски император с корсиканска кръв, благодарение именно на трюфелите, се сдобил със син от Мария-Луиза!

Знаете ли, че...

Известният алхимик Николас Фламел предлагал своя рецепта за влюбените. Ето какво представлява тя: “Във вино сипете семена от магарешки трън, лявия тестикул от млад козел, щипка козина от бяло куче и оставете всичко това да престои под звездите на нощта. А на сутринта добавете капка семенна течност от крокодил.” Как ли са я приготвяли обаче... Говори се, че много помага винената настойка от мента, кориандър, копър, анасон и ангелика!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.