Статиите на 1001 Рецепти

Мащерката няма противопоказания

Бабина душица, воленика, майчина душица, махра, овчарски босилек, шапово биле, шеркъ, овчарска мерудия, ябълкиня, яребичина - това са многото имена на една и съща билка, която често участва и в приготвянето на ястия. Но не какви да е ястия, а само умопомрачителни! Например - представяте ли си крехко агнешко месце без омайния дъх на полето? Не, нали! А този специфичен упойващ аромат го придава именно тя - мащерката - красавицата на полето, която се бере от края на май до началото на септември.

Разпространение

Това растение от рода Thymus се среща по сухи тревисти и скалисти припечни места из горските поляни и пасища, а по-рядко в ливадите из цялата страна.

Най-широко е разпространено в предпланинските и средновисоките части на планината. В нашата страна има 15 вида мащерка.

Тя е многогодишно тревисто растение или малко полухрастче с пълзящи или полегнали четириръбести стъбла и възходящи цветоносни клонки, до 20-40 см. Използваемата й част са цъфтящите надземни части. Билката се суши на сянка или в сушилня, до 350 градуса. Срокът на годността й за целите стръкове е 3 г., а в нарязано състояние - 2 г.

Химичен състав

Мащерката съдържа етерично масло, в чийто състав влизат главно тимол, карвакрол и р-цимол, терпинен, терпинеол, борнеол и др., както и органични киселини, дъбилни и горчиви вещества, минерални соли, смоли, флавоноиди, витамин С, пигменти и др.

Полезни свойства

В древността хората били убедени, че тази билка и подправка връща на човека не само здравето, но и живота. В народната медицина мащерката се прилага при бронхит и туберкулоза, безсъние, болки в гърдите, за бързо заздравяване на рани. Настойка от билката се пие при лошо храносмилане, подуване на стомаха, като квъроизчистващо, диуретично и глистогонно средство, при полова слабост.

Употребата на мащерка може да създаде отвращение към алкохола. Тя се смята за противоотрова при ухапване от отровни насекоми, отлично средство срещу гадене и повръщане, полезна е при болки в корема и матката. Освен това е великолепно антибактерицидно и болкоуспокояващо средство.

Мащерката подобрява храносмилането. Ваните с тази билка са полезни при заболявания на нервите, радикулит, ревматизъм, проблеми с кожата, заболявания на ставите и мускулите. Тя няма противопоказания.

3 народни рецепти с мащерка:

  • При респираторни заболявания. 1 с.л. листа и цветове от мащерка се заливат с 1 ч.ч. гореща вода, захлупват се и се варят 5 минути, охлаждат се и се отцеждат. Течността се пие 3 пъти на ден 20 минути преди хранене.
  • При полова слабост. 10 г ситно нарязана мащерка се смесват с вода и мед. Приема се 3 пъти на ден.
  • При рак на стомаха. 1 с.л. мащерка се сварява с 1 ч.ч. гореща вода. Оставя се да престои 1 час. Приема се по 1/2 ч.ч. 3-4 пъти на ден преди хранене.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.