Статиите на 1001 Рецепти

Марта Вачкова: Кухнята е място за сплотяване!

Водещата на култовото дамско ток шоу - „Жените”, сподели свои мисли пред нашия екип за мястото на жената в съвременния свят, за нейните кулинарни дарби и предпочитания, а също и за предстоящия празник – 8 март! Какво обича да си готви Марта, намира ли време за готвене и умее ли да прави вкусни сладкиши. Всичко това научаваме от самата нея:

Трудно ли е да си жена днес?

Да, защото съвременната жена днес съвсем не е само жена. В миналото тя е трябвало да се грижи за отглеждането и възпитаването на децата, отговаряла е и за уюта и красотата в дома. Днес обаче тя работи наравно с мъжа и отново отговаря за красотата, уюта, децата... Ролята й е два пъти по-трудна – трябва да е едновременно добра майка, съпруга и домакиня, но това има и своите добри страни, тъй като я прави по-силна, по-устойчива. За жалост обаче съвременната жена губи кулинарните си умения. Поради липса на достатъчно време, тя все по-често прибягва до замразените храни, полуфабрикатите. На мен също ми се случва да купувам готови храни, въпреки че държа всеки ден да се готви домашна храна. Понякога обаче не остава време сам да си приготвиш всичко.

Дори майка ми, която прави най-вкусните баници, които някога съм опитвала, понякога купува замразени и ми казва: „Чудни са!”. Е, аз винаги й отговарям „Чудни, чудни, ама не са твойте...” Кагото отидох в Щатите за пръв път, бях много разочарована, че хората се хранят главно с полуфабрикати. Това беше отдавна и наистина ме потресе. Днес обаче в България положението не е много по-различно. И ние прибягнахме към вредните и не чак толкова вкусни храни, за да пестим време. За съжаление обаче не си даваме сметка, че спестявайки време, пестим и голяма част от удоволствието от храненето.

Съвременните мъже сякаш държат повече на външността на жената до тях, а не толкова на кулинарните й умения.

Всеки млад мъж си представя, че ще живее изключителен живот и че когато срещне половинката си, с нея ще си живеят, хранейки се по ресторантите и плащайки на чистачка да им подрежда дома. Е, това е илюзия! На кой мъж ще му е приятно да се прибере у дома и да завари къщата мръсна и разхвърляна, с празен хладилник? Кой мъж ще се зарадва да му хвърлят на масата замразена храна, вместо да му поднесат домашно приготвена? Мъжете все си мислят, че на тях специално някой друг ще им чисти дома, а аз питам кой? Убедена съм, че начинът им на мислене скоро ще тръгне в друга посока. Не е далеч моментът, в който мъжете ще си припомнят удоволствието да се приберат у дома и да вечерят вкусна, домашна, приготвена специално за тях храна. Ще си припомнят благодарността, която са изпитвали към половинката си за това, че тя е отделила от времето си, за да им достави удоволствие.

Когато се върнат към тези щастливи моменти, които напоследък липсват в ежедневието ни, ще разберат, че атрактивният външен вид не е най-важното.

Остава ли ти време да готвиш?

О, да! Аз готвя много често, почти всеки ден. За мен е много важно дъщеря ми да вижда, че специално за нея съм приготвила тази храна. Освен това тя е много наблюдателна и винаги разбира, когато храната е купена от кулинарен магазин или ресторант, а не е домашно приготвена.

Какво приготвяш най-добре?

Обожавам да приготвям крем супи. Правя ги най-разнообразни и ги обичам всичките. Щастлива съм, че и дъщеря ми ги обича, защото те са много полезни. Тя е на 11 години и смятам, че точно в тази възраст, когато расте, е много важно с какво се храни. Тя хапва плодове и зеленчуци всеки ден, не проявява особен интерес към тестените изделия и се радва, когато с нея си готвим заедно. Правим си разнообразни салати, различни задушени зеленчуци, паста...Забавляваме се, докато сме в кухнята. Все пак, това е място не само за готвене, но и за сплотяване.

Мястото на жената в кухнята ли е?

Не, със сигурност не. Не може съвременната жена да работи и да е в кухнята едновременно. Тя избира кое е нейното място. Аз смятам, че в днешно време, след като с мъжа работят наравно, трябва и да готвят наравно. Тъй че колкото кухнята е място на жената, толкова е и на мъжа.

Кога се научи да готвиш?

Научих се, когато престанах да живея с майка ми. Преди това не се налагаше да готвя – тя беше толкова добра в кухнята, че нямаше смисъл да се опитвам да приготвям нещо вместо нея. По-късно започнах да приготвям различни неща от тези, които правеше майка ми, за да бъда различна, а и защото тя наистина е толкова добра, че и да искам, не мога да приготвя нейните специалитети. Аз до ден-днешен не мога да направя нейната пилешка супа, боб чорба, яхния с картофи или пък нейните пълнени чушки...

Кое е първото нещо, което приготви сама?

Аз направих първите си стъпки в кухнята с най-различни сладкиши. Първото, което приготвих, бяха едни много сполучливи курабийки – твърдички, със захар отгоре и с лимонова кора отвътре. После се научих да си правя шоколадов крем, но не от полуготовите, а истински – с какао, мляко, захар, брашно, лимонова кора... Много обичам да слагам в десертите си лимонова или портокалова кора.

Има ли ястие, което не ти е по вкуса?

Като малка не обичах мляко с ориз и зелен фасул. Още от детската градина не ми харесваха. Но по-късно, когато майка ми ги приготви, разбрах, че всичко зависи от това кой и как го е сготвил. Всяка храна е вкусна, когато е приготвена с качествени продукти и с желание.

Злоядо дете ли беше?

Не, не съм била злояда, бях слабичко и послушно момиченце. Правех всичко, което трябваше да правя. И така.., докато не влязох в пубертета. След това вече си показах рогцата и всички разбраха, че всъщност съм едно малко дяволче.

А твоето дете злоядо е?

Не, дъщеря ми не е претенциозна към кухнята. Изяжда огромни количества плодове и салати. Храни се здравословно и спортува много – ходи на плуване, кара ски, колело...

На теб остава ли ти време за спорт?

Четири пъти седмично ходя на танци в зала “Фестивална” и се забавлявам много. Танците се наричат „Свободни танци за свободни жени” и ме зареждат с много положителна енергия.

Как ще прекараш имения си... месец?

Надявам се тази година да имам повече време и да мога да извъртя на смени всички мои приятели – да ми дойдат на гости, да си сготвим нещо вкусно и да отпразнуваме моя имен месец!

Какво ще пожелаеш на нашите читателки за предстоящия 8-ми март?

На вашите мили читателки искам да пожелая да опровергаем мнението на мъжете, че жената по характер е като месец март – ту се смее, ту се кара и фучи. Искам да им пожелая също да бъдат по-мили, по-усмихнати и заредени с позитивна енергия!

Жените или мъжете са по-добрите готвачи?

Когато мъж готви, той е най-великият готвач, той е най-добрият. Мъжете имат кулинарна дарба и умеят да я превърнат в изкуство. Но за това има заслуга фактът, че когато мъж реши да готви, това е специален случай, това е събитие. А жената готви всеки ден. Тя готви както специалитети, така и боб, леща, зеле... А мъжът приготвя само подбрани ястия, той твори! Но хайде да започне да готви всеки ден, за да видим колко велик готвач е!

Кулинарното предложение на Марта

Имам една чудна рецепта, която е лесничка и много вкусна. Нека вие и вашите читателки опитате моята суха баклава. За нея са ви необходими сухи кори, голямо пакетче масло, натрошени орехи, лимонова кора, захар и канела. Маслото се оставя половин ден на стайна температура, за да бъде наистина меко. С него обилно се намазват разгънатите кори и върху тях се слагат орехите, захарта, лимоновите кори и канелата. Корите се навиват на кравайчета и се поставят в тава да се опекат до получаване на златиста коричка. Маслото прави баклавичките меки и хрупкави! Страшно са вкусни, лесни са за приготвяне и са подходящи за празничната ни трапеза!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.