Статиите на 1001 Рецепти

Наполеон - Вкусът на императора

Как Бонапарт обикна омразната кокошка

В детството си Наполеон намразил до смърт кокошето месо и тази непоносимост го държала и след като станал император. Той забранил на придворните готвачи да му приготвят ястия от това презряно пернато. Гилотина застрашавала всеки, който дръзнел да не се подчини на заповедта му. Затова никой не смеел и да си помисли да я наруши. И така... докато в императорския двор постъпил нов готвач на име Лагюпиер. Новакът бил почти толкова дързък, колкото и неговият повелител. Като възпитан човек той все пак изслушал указанията, но още на следващия ден приготвил на Негово величество не какво да е, а именно кокошка. Гневът на Наполеон нямал граници! Когато поискал обяснение от неразумния готвач, последният невъзмутимо отвърнал,че няма нищо против да бъде наказан, но... само след като императорът опита неговата кокошка. Любопитството на Бонапарт било абсолютно провокирано и той се престрашил да вкуси от омразното кокоше месо. Резултатът бил поразяващ - нищо в поднесеното блюдо не се асоциирало с лошите му детски спомени. От този момент Лагюпиер получил свободата да поднася на императора кокошка. Изкусният готвач правел това, но всеки път я приготвял по различен начин.

Консервите били измислени специално за Наполеон През 1880 г. великият френски император нанесъл погром над австрийската армия край Маренго (северна Италия). И това веднага станало повод за един предприемчив кулинар на име Франсоа Апер да спечили слава на гърба на Наполеон. Щом радостната вест се разнесла в Париж, в неговия ресторант започнали да сервират ястие от телешко с името „Маренго“, което веднага се прочуло.

Същият този Апер успял и лично да смае Негово величество. Една вечер той посетил императора, който размишлявал как да покори студената и необятна Русия. Находчивият кулинар му донесъл три грубо направени метални кутии. В едната имало месо от агнешко бутче. Когато Наполеон го опитал, не можал да се въздържи и казал, че всички предишни ястия на маестрото са били много по-добри. „Ваше величество, възразил Апер, - но агнешкото бутче е приготвено преди три месеца! Това са консерви (от латинското „conservo“ - „съхранявам“). Най-големият проблем на ресторантьора е късият срок за съхранение на продуктите. Затова аз се съсредоточих върху интересните опити на един италианец...“ Бонапарт веднага отпуснал на Франсоа Апер средства, за да продължи своите интересни опити. Именно те го окуражили да потегли с гордо вдигната глава към северната страна.

Крем пита “Наполен”

Франсоа Апер обезсмъртил Негово величество и с един великолепен десерт. За да го направи, той използвал френската баница „Кралска галета“, която разрязал на парчета, а между слоевете й сложил варен крем, и я декорирал с разбита сметана и ягодово сладко.

Крем пита “Наполеон”

Продукти:
  • 1 бутер тесто
За крема:
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 2 с.л. брашно
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 200-250 г сметана
  • 2 пакетчета ванилия

Тестото се разделя на пластове с размера на тавата, в която ще се пече. Пластовете се посипват с брашно, напръскват се с вода, набождат се на места с вилица и се пекат във фурната при 180 градуса. Когато се надигнат и придобият златист цвят, се изваждат от фурната. Още докато са топли, се преместват в друга тава. Яйцата се разбиват със захарта и брашното. Заливат се с прясното мляко, разбъркват се и се загряват на котлона при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти. Полученият крем се снема от огъня. Когато изстине напълно, към него се добавят сметаната и ванилията и всичко се разбърква. Пластовете тесто се мажат с крема и се редят един върху друг в поднос за торта. Най-отгоре крем-питата трябва да завърши с крем. С него тя се намазва и отстрани. Поръсва се обилно със смлени орехови ядки.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.