Статиите на 1001 Рецепти

Вариации на тема рататуй или зеленчуково рагу по европейски

Великите пости вече започнаха и за тези от вас, които са праведни християни и спазват стриктно каноните на църквата, ще разкажем как се приготвя едно вкусно, необичайно ястие под знака на всичките ограничения на говеенето.

Ястие за бедни селяни

Рататуй (Ratatouille) е типично провинциално угощение във френската кухня. Името му се превежда като „рагу от зеленчуци”. Пълното му наименование е рататуй нисоаз. Възникнал първоначално в района на съвременна Ница, рататуят бил ястието на бедните селяни, които го приготвяли през лятото от пресни зеленчуци. В оригиналната рецепта влизали тиквички, домати, чушки, лук и чесън. В съвременния вариант се прибавя и патладжан.

Френският рататуй може да се поднася като основно ястие (с ориз, картофи или просто с френски хляб) или като гарнитура. В малтийската кухня има подобно на него блюдо, което се нарича капонада.

Сходна рецепта предлагат и испанците – тяхното ястие се нарича писто. А може би най-популярната версия е унгарската – тя се нарича лечо. Не можем да пропуснем и факта, че турската имамбаялдъ, така позната в нашата страна, по своята същност няма съществена разлика от рататуя.

Режем, пържим, украсяваме

За една порция рататуй (примерно 200 г) са ни необходими пресни моркови, картофи, червени и жълти чушки, патладжан, тиквичка, зелен фасул или зелен грах., лук, корен от целина, чесън, както и гъби. От всеки продукт по 30-40 г. Продуктите се нарязват на малки кубчета с еднаква големина. Ако патладжанът е млад и току-що откъснат от градината – той може да не се бели и да се нареже заедно с кожицата за рататуя.

Пържим. Желаещите да получат задушени зеленчуци най-добре е да ползват обикновен чугунен тиган. Но ако обичате хрупкави зеленчуци, леко запържени, тогава използвайте тиган с тефлоново покритие.

За пърженето се използва зехтин, но също така са подходящи орехово масло, кедрово или сусамово за придаване на източен привкус на рататуя. Ако не разполагате с никое от тези течни блага на човечеството, можете да готвите и с обикновено олио – пак ще ви хареса! Посолява се, поръсва се с черен пипер. А за да изглежда рататуят по-ярък, трябва да го напръскате от самото начало на пърженето с малко лимонов сок.

За да се оформи ястието по-интересно, се изпържват два тънки резена тиквичка, отрязани по дължина, и домат чери. След това се използва специален пръстен – но ако нямате такъв ще се справите и с някой подходящ съд – купа, малка тенджерка. На дъното се поставят изпържените тиквички (виж сн. 4), а след това рататуят. Върху пръстена или отвора на купата или тенджерката се поставя голямо кръгло плато с дъното надолу и ястието се обръща върху него. За украса се използват див лук или стръкчета зелен лук, пресен босилек и домати чери. Най-подходящата напитка за рататуя е чаят или морсът.

Шаверма или рататуева супа

Вариациите на тема рататуй са много. Може да се редуват зеленчуци – нещо да се маха, друго да се добавя. Или може да се готви не просто класически рататуй, а супа, като се използват същите продукти, или шаверма.

За супата са нужни освен изброените продукти, също така и вода, захар, сол, черен пипер на зрънца, зехтин на вкус и микс от зелени подправки. За шавермата е достатъчно вече изпържените, задушени зеленчуци да се увият в лаваш (тънка питка хляб) и да се сложат за известно време във фурната, за да поруменее лавашът. Всичко трябва да се получи много-много вкусно. Приятен апетит!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.