Статиите на 1001 Рецепти

Упойващият нарцис

В научната литература има две мнения за произхода на името на това красиво цвете. Още Хипократ го споменава в своето време (V-VI в. пр.н.е.) и се подозира, че именно той е неговият “кръстник”. На гръцки “наркао” означава “главозамайвам”, “опиянявам”. Според друга версия името идва от персийската дума “наргиз” - “вкочанявам”, “застивам”. И двете мнения изглеждат правомерни и свързани не само със старогръцката легенда за Нарцис, но и със свойствата на самото растение. Силният аромат на нарциса може да главозамайва, а за наркотичното и парализиращо действие на отровните елементи, съдържащи се в луковиците му, споменава още Омир. Оттам, както се твърди, произхожда и думата “наркоза”.

Културата на нарциса е една от най-древните. Това растение е било отглеждано в древния Египет, Персия, древна Гърция, Рим. В групата на най-популярните луковични култури в така наречената “голяма четворка” нарцисите са на първо място, а след тях са лалетата, минзухарите и зюмбюлите.

На световния пазар луковиците на нарцисите струват много по-скъпо, отколкото луковиците на лалетата и другите култури.

Малко са цъфтящите растения, които са обект на толкова силна колекционерска страст. Сега са известни около 30 000 сорта, а всяка година се добавят по още 200 нови.

Грижа

Светлина - ярка, разсеяна. Влажност на въздуха - без оросяване. Подхранване - през пролетта и лятото - веднъж на 2 седмици с минерални и органични торове, през зимата и есента - без подхранване.

Нарцисите са преди всичко култура на азотно-калийно хранене. В началния период те се нуждаят от интензивно азотно хранене, а във фазата на образуване на цветовете при тях силно се повишава потребността от калий. Максимумът потребление на всички хранителни вещества при тях се пада във фазата на пълната бутонизазция.

Поливане: Нарцисите са много влаголюбиви, затова в периода на цъфтене и 4-5 седмици след него те трябва да се поливат, ако не вали. Размножаване: вегетативно - с луковици. Дъщерните луковици на нарциса може да се откъснат от майчините само в този случай, когато те свободно се отделят от тях.

Пресаждане: намаляването на броя на цъфтящите филизи е сигнал за пресаждане. Изкопаните здрави луковици се почистват, сортират, измиват с вода, дезинфекцират се с разтвор на калиев перманганат и се сушат на открито в недълбоки съдове, задължително на сянка.

Съхраняват се при +17 градуса в проветриво помещение. Най-доброто време за посаждането на луковиците на нарцисите е през август и началото на септември.

Цъфтеж: Началото и продължителността на цъфтене на тези растения се намира в тясна зависимост от температурата на почвата и въздуха. За оптимална температура на въздуха се смята +15°С, а на почвата +10-12 °С.

Вредители и болести: нарцисите стават жертви на дъждовните червеи, паежинните акари и нематодите.

Сигнали за проблеми:

  • течението и недостатъчната светлина предизвикват пожълтяване на листата
  • забавеният растеж се дължи на недостатъчен период на покой и недостатъчно поливане
  • деформираните цветове се дължат на високата температура.

Знаете ли, че...

Съществува резерват Далината на нарцисите. Той се намира в Украина, в Закарпатска област, и е под егидата на ЮНЕС КО. Разположен е на площ от 257 ха край река Хутец. Появата му е свързана с ледниковия период на Земята, когато от планината Карпати се свлякъл огромен пласт земя заедно с уникалните си растения. След разтопяването на леда от планината изтекла много вода, което оказало съдействие за аклиматизацията, цъфтежа и разпространението на теснолистия нарцис. В периода на масовия цъфтеж долината се покрива с плътен бял килим от цъфтящи нарциси. Хиляди туристи идват да се насладят на уникалната гледка.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.