Статиите на 1001 Рецепти

Бисмарк - Железният канцлер на трапезата

Веднъж на въпроса с какво да се хранят германците, за да не умрат от глад, Бисмарк отговорил: “С херинга - тя е вкусен, чист и икономичен продукт.” Сега е трудно да се каже дали това е било истина или не. Но така или иначе някой предприемчив рибопромишленик патентовал наименованието на маринованата херинга - Schlosskase Bismarck – и натрупал цяло състояние.

Херинга - вкусен, чист и икономичен продукт!
Херинга - вкусен, чист и икономичен продукт!
Канцлерът много обичал да си похапва и да си пийва. Особено почитал маринованата херинга в комбинация с 1-2 бутилки рейнско... И до денднешен в неговата родина в магазините може да се намери водка, ликьор или пенлив сек - всички с името Бисмарк. И нищо чудно - марката на алкохола е собственост на негов потомък - граф фон Бисмарк. А в менюто на ресторантите и в готварските книги се среща филе от морски език а ла Бисмарк и едноименното руло Bismarckkeiche. Дори в Италия още докато бил жив канцлерът, дошъл на мода неговият любим телешки стек, глазиран с 2 яйца bistecca alle Bismarck.

Великият човек е велик във всичко

Кулинарните подвизи на Ото фон Бисмарк влезли в историята със същия успех, както и политическите му победи. Родителите му го изпратили в Гьотингенския университет да учи право, само че студентът Бисмарк не се натоварвал с много учене. Той предпочитал друг начин на живот - обичал жените, прекарвал нощите си в игра на карти, пиел много. По-късно, когато за избите на канцлера се разнасяли легенди, техният стопанин обичал да повтаря: “Всемогъщият Господ се грижи само за младенците, пияниците и американците.”

Където има трапеза и жени, там има и дуели...

Включително и гастрономични! Разказва се как младият Бисмарк извикал на дуел чуждестранен учен, а той, като чул как неговият съперник владеел оръжието, му предложил да се дуелират... с наденици. Сред всичките наденици имало и една отровна. Така че случаят трябвало да се остави на Провидението... Бисмарк помислил и се отказал с обяснението, че героите не преяждат преди смъртта си. След като се дипломирал - не кой знае колко славно Ото станал съдийски чиновник. После постъпил в армията, но бързо излязъл в оставка и се превърнал в германски феодал. Както и преди той не пропускал нито една селянка и често месечните му приходи се изпарявали за една нощ в игра на карти. Ото открил политиката за себе си на 30 години и се отдал на новото си увлечение със същата страст, с която преди това се отдавал на любовните приключения. Почти две десетилетия “железният канцлер” управлявал страната, която създал сам.

Трапезата на железния канцлер винаги включва вкусна херинга
Трапезата на железния канцлер винаги включва вкусна херинга

А кък се отнасял към храната?

Обядвал по два пъти, като всяка трапеза включвала не по-малко от пет блюда, които се поливали обилно с вино. Раблезианските пирове в дома на канцлера били внушителни. На масата му можело да се видят планини от студени ордьоври и деликатеси, включително пушена змиорка и легендарния черен хайвер от Русия. Да не говорим за всякакви такива дребни неща, като домашни колбаси, традиционната картофена салата, херинга и любимата на домакина сельодка. Бисмарк бил всеяден! На него нищо не му пречело да организира “преяждане” в обикновена германска кръчма, но когато бил в Париж, непременно си поръчвал в най-стария ресторант, където именитите гости консумирали изискано и умерено.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.