Статиите на 1001 Рецепти

Лимон у дома

Стайният лимон е дърво с кожести листа със светлозелен цвят. Цветовете му са бели и имат приятен аромат. Той може да се разположи край всеки прозорец, дори при северния. Плодоносещото дръвце може да се отгледа от семена, които се посадят веднага, след като са отделени от плода, а след 2-3 седмици те ще покълнат.

КАК ДА ДАВА ПЛОДОВЕ ПО-СКОРО?

Поникналият от семена лимон носи плодове едва след 8 години, а понякога се налага да се чака с десетилетия. За да даде плодове по-скоро, на новото растение трябва да му се направи присаждане на пъпка или резница от такова, което вече дава плодове. В този случай цъфтежът ще започне след 2-3 години, след което плодоносенето ще бъде на принципа: на 10-15 листа - един плод.

Още един ефективен начин да се отгледа лимон е да се посади резница. Такава може да се вземе от някой, който вече има това растение в дома си, или да се купи от цветарски магазин. Условията за отглеждането на резницата трябва да бъдат колкото се може по-близки до тези, в които ще бъде отглеждан лимонът. Възрастта на резницата трябва да бъде не по-малко от една година, а самата тя да разполага най-малко с 3-4 листенца.

Резницата трябва да се обработи със стимулатор за растежа на корените и след това да се засади в чист овлажнен речен пясък и да се покрие с буркан. След това се поставя на светло място, но върху нея не бива да падат директни слънчеви лъчи. Примерно след около месец ще се развие коренова система и тогава резницата може да се засади в по-просторен съд и да се изнесе на открито.

Най-подходящото място в стаята за дървото е первазът. Но през зимата е възможно преохлаждане на кореновата система, което нарушава нормалното протичане на процесите на обмяната на веществата в растенията. В частност - затруднява се движението на водата от корените към листата. Но тази неприятност лесно може да се отстрани - достатъчно е да се омотае саксията с лимона с топлоизолационен материал или под нея да се сложи пенопласт.

ОТ КАКВО СЕ НУЖДАЕ ЛИМОНЪТ?

Особено внимание при отглеждането на лимона в домашни условия трябва да се отдели на техниката на пролетното наторяване. Не си струва в името на това дървото да расте колкото се може по-бързо, да се злоупотребява с торовете. Така само ще бъде погубено растението.

Лимонът се нуждае от интензивно подхранване напролет, когато се наблюдава особено динамичен растеж и на него му е необходим допълнителен ресурс, за да натрупа хранителни вещества за бъдещо плодоносене.

През зимния период подхранването се ограничава до минимум. Тор се слага само под формата на воден разтвор, който съдържа 5 г суперфосфат от калиева селитра на 1 л вода.

За подхранване могат да се използват дървесни стърготини и пепел, както и минерални торове, които съдържат азот - един от най-важните елементи, необходими за нормалното развитие на растенията. Към торовете могат да се добавят по 2 г мед, цинк - те също са важни за растението.

ЛЕЧЕБНА СИЛА

имат дори листата на лимона, които изпускат особен аромат. Не е трудно той да се усети, ако леко се накъса листенце - силните етерични масла мигновено ще изпълнят стаята. Но по-интересното е, че това свойство го имат и целите листа - те отделят във въздуха 85 различни лечебни вещества, включително камфор и тимол. Ние не ги долавяме, поради слабата им концентрация.

ДОКАЗАНО Е, ЧЕ В ПОМЕЩЕНИЕ, В КОЕТО ИМА САКСИИ С ЛИМОНИ, ВЪЗДУХЪТ Е ПОЧТИ СТЕРИЛЕН. МНОГО БОЛЕСТОТВОРНИ ОРГАНИЗМИ ТУК НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ. ЗАТОВА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА СТАЙНИТЕ ЦИТРУСИ В ПО-МАЛКА СТЕПЕН ОТ ДРУГИТЕ РИСКУВАТ ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ ОТ НЯКОИ ЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

Освежаващият аромат на нарязаните на парченца цитруси също е не само приятен, но и полезен. В Япония са доказали, че ако с тях е наситен въздухът на помещението, това забележимо повишава работоспособността и изключва сънливостта дори у много отпуснатите хора. При това количеството грешки при работа с компютър намалява двойно.

Коментари за статията:

Автор Мнение

Irina Tsanova

2015-05-02 05:21:56

Съобщението е изтрито (2015-05-02 05:22:53)

Публикувайте коментар за статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.