Статиите на 1001 Рецепти

ЯЖ БАВНО-БАВНО И НА 50 ГОДИНИ ЩЕ ТЕЖИШ КАТО НА 20

Група японски учени анализирали хранителните навици на 4000 възрастни хора. Някои от тях отделяли едва 5 минути за едно хранене, а на други им бил необходим цял час за същото количество храна, на трети - повече от час.

КОЕ Е ПО-ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО - ПОГЛЪЩАНЕТО НА ХРАНАТА ЗА 5 МИНУТИ ИЛИ ДЪЛГОТО ЗАСЕДЯВАНЕ КРАЙ ТРАПЕЗАТА? КОЛКО ВРЕМЕ ДА ОТДЕЛЯМЕ НА ХРАНЕНЕТО?

До неотдавна нямаше изследвания, които да дадат категоричен отговор на тези въпроси, а и резултатите бяха противоречиви. Сега обаче е направена голяма крачка напред. Работата на японските учени показва, че

ЗА ДА СЪХРАНИМ ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ ТЕГЛОТО СИ НЕПОКЪТНАТО, ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИМ БАВНО.

Както вече се спомена, изследването е проведено с 4000 здрави хора. Някои от тях имали навика да се хранят много бавно, други - просто бавно, трети - в нормално темпо, но имало и група, чиито представители буквално глътвали храната за не повече от 5 минути. Учените сравнили теглото на представителите от всички категории в дадения момент с това, което те имали на 20 години. И тогава се открила пряката връзка между скоростта на хранене и индекса на телесната маса на тялото.

А това означава, че при тези, които по навик се хранят бързо, на 40-50 години теглото им значително ще надвишава собствения им показател на 20-годишна възраст. Ако човек се храни цял живот бавно, той ще може да поддържа и на 40-50 години същото тегло, както и на 20 години или с малко повече.

А дали тези резултати не влияят и върху другите ни навици: заниманията със спорт, количеството храна, пушенето, алкохола? Разбира се, влияят. Японските учени отбелязали и този факт, но все пак най-важният им извод е следният:

КОЛКОТО ПО-БЪРЗО ЯДЕШ, ТОЛКОВА ПО-БЪРЗО ТРУПАШ КИЛОГРАМИ.

Има и други методи за поддържане на теглото в едни и същи граници: да не се пропуска закуската сутрин, да се яде по 4-5 пъти на ден по малко и да се ходи пеша поне половин час на ден.

Също така е добре да се намалят калориите. Това е полезно преди всичко за сърцето, за да се запази младостта му - учените от вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, са убедени, че

СЪРЦЕТО НА ТЕЗИ ХОРА, КОИТО УПОТРЕБЯВАТ ПО-МАЛКО КАЛОРИИ, Е С 15 ГОДИНИ ПО-МЛАДО В СРАВНЕНИЕ С ВРЪСТНИЦИТЕ ИМ, КОИТО ЗДРАВАТА СИ ХАПВАТ.

Това е установено при експерименти с мишки: ако се намалява количеството храна, сърцето работи по-добре, животните живеят с 30% по-дълго и по-рядко имат туморни образувания. Изследването на учените от Сейнт Луис, публикувано неотдавна във вестника на амерканските кардиолози, свидетелства, че всичко това се отнася и до човека.

В “обществото на благополучието” сърдечните заболявания са основна причина за смъртността. Сърцето старее по няколко причини: високи стойности на холестерола, кръвното налягане или диабет. Всички тези патологии можем да ги избегнем, като се храним по-бавно и приемаме по-малко храна.

Какво да си помислим ние, които не само че не живеем в “обществото на благополучието”, а сме най-бедната страна в Европа и държавата ни е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания на Стария континент? Има ли пряка връзка начинът на хранене и смъртността? Да, разбира се! Ние се храним с недоброкачествена храна, която обилно солим и не пестим мазнините при готвенето й. Заблуждаваме се, че можем да заглушим ехото от ежедневния стрес, като поглъщаме все повече и повече храна. Чести клиенти сме на заведенията за бързо хранене, пием газирани напитки в изобилие и изобщо не мислим, че всичко това със сигурност ни убива. Да не говорим, че отдавна сме забравили да се движим - не спортуваме редовно, не се разхождаме на чист въздух. А истината е, че колкото и труден да ни е животът, винаги може да се намери време за разходка и за преосмисляне начина на хранене. Вие, които четете тези редове, помислете за здравето си и не пропилявайте възможността да го спасите!

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.