Статиите на 1001 Рецепти

Фунготерапия - лечение с гъби от Азия

Освен известните ни гъби, към които се отнасяме като към обикновена храна, съществуват няколко вида, които притежават лечебни свойства и се ценят повече от златото. Голямата част от тях растат в Китай, Тибет и Япония. Най-известните са шиитаке, мейтаке, рейши, кориолус и кордицепс. Общото им полезно свойство е съдържанието на особени полизахариди, които могат да забавят развитието на тумори и да лекуват множество болести – от инфекциозни до бактериални и гъбични. В Япония дори се е утвърдил терминът фунготерапия (лечение с гъби).

ШИИТАКЕ - ИСТИНСКИЯТ ЩИТ СРЕЩУ РАКА

Досега най-добре са изучени свойствата на гъбите шиитаке. Те имат тъмнокафява пластиновидна шапка с диаметър 5-10 см. По нея може да се види мотив от цепнатини и удебеления. Крачето е влакнесто, с мембрана, която защитава пластината на шапката при младите гъби. Когато спорите узряват, мембраната се разкъсва и остава като воал върху шапката. Шиитаке растат по единично върху пънове или стволове на дървета. Обикновено се появяват през пролетта и есента след дъжд.

Шиитаке
Шиитаке
Първото писмено споменаване за гъбите шиитаке се отнася към 199 г. от н.е., а в народната китайска медицина това средство се използва много по-рано. Китайските императори приемали отвара от шиитаке, за да запазят младостта си и да се предпазят от болести. Както и всички най-добри продукти, гъбите шиитаке са получили наименованието „императорските гъби”. Другите народни наименования на шиитаке са гъбата на Спящия Буда и гъбата женшен.

Шиитаке е японска дума, която се състои от корените на „кестен” и „гъба”. В Европа шиитаке са известни като „черните китайски гъби”.

Шиитаке растат в дивите гори на Китай и Япония. Те могат да се срещнат не само върху стволове на кестени, но и върху кленове, дъбове, черно дърво. В древността шиитаке са се култивирали с много труд. Без да знаят как се размножават, хората натривали с тях стволовете на дърветата. Едва през 1940 г. бил изобретен ефективен начин за отглеждане на шиитаке върху дървесина и запазване на полезните им свойства.

Сега гъбите шиитаке за медицински цели се отглеждат върху стволовете на твърдо дърво, а за хранителната промишленост – върху дървесни стружки и оризови люспи. Затова купените от пазара шиитаке, макар и да са вкусни, нямат почти никакви полезни свойства, тъй като единствено съществуването им в симбиоза с дървото ги даравя с полезните за човека вещества.

Екстракт от шиитаке може да се прилага за забавяне и предотвратяване на развитието на доброкачествени и злокачествени тумори. Лентианите (от латинското наименование на шиитаке - Lentinus edodes) поддържат имунитета на онкоболните, увеличават скоростта на антитуморните лимфоцити и засилват тяхната активност. Вирусоподобните частици на шиитаке – лингани и лингини – помагат на организма да се бори с вирусите (херпес, хепатит, грип, шарка, полиомиелит и дори ХИВ), бактериалните заболявания (туберкулоза, бронхит, кокова патогенна флора) и гъбични поражения (кандидоза). От стари времена с помощта на шиитаке лекували диабет, сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, склонност към тромбообразуване, исхемична болест на сърцето, хипертония) и болести на черния дроб. Активните вещества в шиитаке предовратяват слепването на тромбоцитите, намаляват равнището на холестерола в кръвта и понижават кръвното налягане. Прониквайки в дълбоките слоеве на кожата, екстрактът от шиитаке проявява подмладяващ ефект. На негова основа се произвеждат силно действащи средства срещу бръчки.

Шиитаке
Шиитаке
Шиитаке е най-култивираната гъба в света. Освен за лечебни цели, тя се използва много в кулинарията. В източната кухня съществуват много рецепти за супи, сосове, подправки и напитки от шиитаке. В Япония от тези гъби правят кисело мляко, богато на калий, в европейските ресторанти шиитаке е незаменим продукт благодарение на карамеления им аромат и универсалността на прилагане. Шиитаке съдържат голямо количество цинк, фосфор, калий, желязо, мед, калций, полизахариди (сложни въглехидрати), аминокиселини и витамини A, C, B1, B2, особено витамин D. Ястия с шиитаке е препоръчително да се включат в менюто на вегетарианците, на които не им достигат витамин D и протеини. Енергийната стойност на шиитаке е 175-337 ккал. Освен това в Китай тези гъби ги смятат за силен афродизиак.

В японската кухня шиитаке е важен компонент в супата мисо; в Корея от тях приготвят маринати за месо; в Тайланд шиитаке ги приготвят на пара или просто ги пържат. В европейските супермаркети се продават сушени шиитаке, които много лесно възвръщат формата си, щом се накиснат във вода. А тази вода може да се използва за супи, бульони или сосове. В рецептите сушените шиитаке могат да се заменят с пресни в съотношение 1:10. Крачето на гъбите шиитаке почти не се използва в кулинарията, тъй като е много твърдо. Пресните шиитаке трябва да се съхраняват в хладилника, в хартиени пакети. Дневната норма шиитаке не бива да надвишава 16-20 г сушени гъби или 160-200 г пресни. Шиитаке обаче могат да предизвикат алергия, затова не започвайте запознанството си с тях с голяма порция. Бременните жени не бива да се увличат по шиитаке, тъй като те съдържат голямо количество активни вещества, действието на които все още не е напълно изучено.

МЕЙТАКЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ХИМИОТЕРАПИЯ

Мейтаке
Мейтаке
Мейтаке (Grifola frondosa) е втората по популярност лечебна гъба в Япония. Заради особената й форма са й дали името гъбата овен, танцуващата гъба или опашката на пуйката. Мейтаке расте на големи колонии до 60 см в диаметър, които дават до 10 кг гъби. В древността всеки, който попадал на находище на мейтаке, си осигурявал охолен живот. Участъците, където растели тези гъби, се пазели от чужди очи. Мейтаке се ценят заради изискания им вкус и лечебните свойства. Макар че в източната медицина тази гъба се използва вече няколко десетилетия, нейното изучаване в Европа започна едва преди 30 години, затова много от полезните й свойства си остават недоказани.

Лечебни свойства имат не само самите гъби, но и подземната им част – мицелът. Екстракт от мицел на мейтаке укрепва имунитета, а шапките от тези гъби са способни да регулират кръвното налягане, съдържанието на глюкозата, инсулина и билирубина в кръвта, да възстановяват баланса на половите хормани при ендокринни заболявания, да намаляват холестерола и да подпомагат намаляването на телесното тегло. Мейтаке могат да се използват за профилактика и лечение на инфекциозни болести и бактериални заболявания. Гъбите мейтаке са богати на минерали (калий, калций, магнезий), витамини (B2, D2), фибри и аминокиселини. Според нови изследвания мейтаке могат да предотвратяват развитието на тумори и да намаляват страничните ефекти от химиотерапията.

РЕЙШИ - ГЪБАТА НА БЕЗСМЪРТИЕТО

Рейши (линджи, Ganoderma lucidum) е силно средство, което дава духовна сила. Съществуват множество подвидове рейши, като повечето от тях още не са изучени. Гъбите рейши съдържат само 75% вода, докато много други видове гъби се състоят от 90% вода. Лечебните им свойства са концентрирани в крачето, а не в шапката. Първите гъби рейши са описани преди около 2000 години. Древни китайски лекари се отнасяли към тях като към лекарство от първа категория, което възстановява баланса на организма и намя никакви странични ефекти.

Рейши
Рейши
Рейши, както и другите гъби в източната медицина, се използват за укрепване на имунитета, борбата с рака и много хронични заболявания, предизвикани от нарушения в циркулацията на течностите в организма. Те стабилизират кръвното налягане, холестерола и захарта в кръвта, предотвратяват инфекциозните заболявания и дори лекуват безсънието и простудата. Много ефективни са при лечението на алергия. Екстрактът от рейши също може да се прилага за лечение на нарушената нервна система.

КОРДИЦЕПС - ЗА БАЛАНС НА ИН И ЯН

Кордицепс (Cordyceps sinensis) – китайската гъсенична гъба – расте в планините при височина до 5000 м. Тази гъба е интересна с това, че се „храни” с гъсеници, убивайки ги и израствайки от техните тела. Култивирането й не е просто и затова тя дълго време си оставала много скъпа и неизвестена извън пределите на Китай. Тя успокоява емоциите, потиска развитието на туморите и възпаленията, действа като антибиотик, регулира ендокринната система, извежда токсините, отровите от стомашно-чревния тракт, спира кръвотеченията и предизвиква приток на кръв там, където това е необходимо. Едно от основните приложения на кордицепса е като афродизиак за мъжете и за жените. Спортистите приемат екстракт от него за повишаване на издръжливостта и бързо възстановяване след натоварване.

КОРИОЛУС - ЗА ПРОЧИСТВАНЕ И ИМУНИТЕТ

Кориолус (Coriolus versicolor), мъглява гъба или пеперудино крило, се използва за изчистване на организма от токсините, засилване на функциите на черния дроб и слезката и укрепване на имунитета. Тази гъба не се отличава с вкусови качества и се отглежда само за медицински цели. Кориолусът е богат на полизахариди, които повишават защитните свойства на организма.

Кориолус
Кориолус
При лечението с гъби обаче трябва да се има предвид това, че независимо от факта, че тези средства са проверени от хилядолетия, реакциите на всеки отделен организъм могат да бъдат непредсказуеми. Затова преди да започнете да се лекувате с тях, консултирайте се с лекар и започнете вашата фунготерапия с малки дози.

Супа от пресни шиитаке

Продукти за 2 порции:
 • 50-70 г гъби
 • 1 морков, нарязан на ситно
 • 1 глава лук, нарязана на ситно
 • 100-150 г макарони или фиде
 • черен пипер
 • сол – на вкус

Да го направим: Шапките на гъбите се нарязват на тънки ивички, пускат се във вряща вода за 15 минути. Морковът и лукът се изпържват заедно с фидето и се прибавят към гъбите. Супата се вари още 15-20 минути. Накрая се посолява и поръсва с млян черен пипер. Супата ще стане още по-вкусна, ако престои окол 1 час в тенджерата със затворен капак.

Салата от китайско зеле и шиитаке

Продукти за 2 порции:
 • 200 г китайско зеле
 • 70 г оризови спагети
 • 150 г телешко месо
 • 2 скилидки чесън
 • 150 г гъби шиийтаке
 • 1 краставица
 • 1 люто чушле чили
 • 2 с. л. олио
 • 3 с. л. соев сос
 • 3 с. л. винен оцет
 • кориандър
 • черен пипер
 • сол

Да го направим: Спагетите се заливат с гореща вода, захлупват се и престояват 20 минути. Отцеждат се и се измиват със студена вода. Зелето се нарязва на тънки сламки. Телешкото месо се нарязва на тънки ивици и се изпържва в олиото. В края на готвенето му се прибавят счуканият със сол чесън и соевият сос. Разбърква се. Краставицата и гъбите се нарязват на тънки сламчици. Всички съставки се смесват. Салатата се оставя да престои 10-20 минути.

Спагети в уок

Продукти за 2 порции:
 • 250 г японски спагети
 • 2 пилешки филета
 • 150 г стръкчета грах
 • 1 голям морков
 • 200 г гъби шийтаке
 • 2-3 чушлета чили
 • 5 с. л. фъстъчено масло
 • 4-5 стъркчета кориандър
 • 2 с. л. фъстъци
 • 3 с. л. соев сос
 • 1 с. л. чили сос
 • сол
 • черен пипер

Да го направим: Спагетите се сваряват и отцеждат. Месото се нарязват на тънки парчета, посолява се и се подправя с черен пипер. Морковът се нарязва на парченца. Стръкчетата грах се бланшират във вряща подсолена вода и се заливат с ледена. Гъбите се режат на половинки. Лютите чушлета се почистват от семената и нарязват на ситно. В уок се загряват 2 с. л. фъстъчено масло и в него леко се изпържва месото, след което се изважда и оставя на страна. Загрява се останалото масло и в него се изпържват зеленчуците и гъбите. Всичко се смесва. Прибавят се соевият и чили сосът. Поръсва се с фъстъци и кориандър.

Коментирайте първи статията:

Необходимо е да се регистрирате и влезете за да пишете коментари.
Можете да влезете и чрез

© 2007-2020 1001 Рецепти ООД. Всички права запазени.